Aggasztó hírek érkeztek a magyar pálinkáról: ezt jó, ha mindenki tudja

Aggasztó hírek érkeztek a magyar pálinkáról: ezt jó, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Nincsenek könnyű helyzetben idén a pálinkafőzdék: míg tavaly a szárazság, ez évben a csapadék okozhat gondokat. A szakemberek szerint az idei gyümölcstermés - az egy alma kivételével - eddig nem ad okot az optimizmusra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyenge szezonra számítanak a miskolci pálinkafőzdék idén. Míg tavaly a szárazság, most a sok eső okoz problémát a pálinka alapanyagául szolgáló gyümölcsöknél - írta meg a Boon.hu. Szász István, a Komlóstetői Pálinkafőzde tulajdonosa elmondta, a baracktermés valóban gyatra volt, szinte alig volt „szednivaló” a környéken, a körtére és az almára viszont kevesebb panasz volt.

A meggyről és a cseresznyéről is azt tudom mondani, hogy kevesebb, mint tavaly. 2022-ben nagy szárazság volt, idén pedig a sok csapadék miatt lefagyott a virág. Az extrém időjárás okoz gondot. A szilváról még nem tudok nyilatkozni, az később lesz aktuális

- mondta Szász István. 

Fel kell készülni rá, hogy kevesebb lesz a gyümölcs idén

A szakemberek szerint az idei évben egy közepes szilvatermés várható Magyarországon. Amint arról Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az Agrárszektornak is beszámolt, a magyar termelők egy normális évjáratban 60 ezer tonna körüli szilvatermést takarítanak be, de volt már olyan év is (2014 és 2018), amikor az össztermés közelített a 80 ezer tonnához, de a legrosszabb évjáratban (2020) alig érte el a 25 ezer tonnát. Mint mondta, ebben az évben két részre szakad az ország szilvatermés szempontjából:

a termőterület szűk felét adó észak-keleti országrészen fajtától függően közepes vagy jó termést tapasztalunk, míg a termőterület bő felét adó Bács-Kiskun és Pest vármegyékben és Dunántúlon általában gyenge, helyenként közepes a szilvatermés.

Apáti Ferenc szerint ez a kettősség vélhetően annak a következménye, hogy az ország középső és nyugati részén egy-másfél héttel korábban kezdődött a virágzás, és ez az évek többségében így szokott lenni, ezért az április fagyok érzékenyebben érintették az itteni szilvaültetvényeket, nagyobb mértékű fagykárokat okozva, vagy rosszabb terméskötődést eredményezve. Fentiek alapján egy közepes szilvatermésre lehet számítani: vélhetően nem fogja elérni vagy megközelíteni a normál évjáratok 60 ezer tonnás termését, de azért jócskán a rossz évjáratok 25 ezer tonnás termése fölött lesz - tette hozzá a FruitVeB elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kevesebb a gyümölcs, arra tudok tippelni, hogy idén eső alatt-után szedték, ez lehet az oka. Alacsonyabb a szárazanyag-tartalmuk. A barack kevés volt, a meggy több, de a tavalyihoz képest nem hozzák a klasszikus aromavilágot sem. A régi fajtákból jobb a termés, az újakból kevésbé. Persze az időjárás nagyban befolyásolja, egyszer ilyen, máskor olyan, nehéz kiszámítani

- mondta Katona Zoltán főzőmester is. 

Magyarországon egyébként a klasszikus pálinkaízek két meghatározó gyümölcse a barack és a szilva, de mellettük elterjedt a meggy, alma, körte is. Ezek a legelterjedtebb gyümölcsök, de szép számmal vannak a piacon a szőlőből és törkölyből készült pálinkák is, illetve feljövőben van még a birs és a cseresznye is, amint arról korábban az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?