Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

Senkinek sem kell a szerb málna: hegyekben áll a gyümölcs raktárakban

agrarszektor.hu
Szerbiában alig két hónap múlva elkezdődik a málnaszezon, a gond csak az, hogy még a tavalyi gyümölcs jelentős része is a hűtőházakban várakozik. Évtizedek óta először fordulhat elő, hogy a termesztők adóssággal kezdenek bele az új gazdasági évbe. De nem csak ők vannak gondban, a hűtőházak tulajdonosai és üzemeltetői számára a dráguló áram egyre nagyobb rezsiköltségeket eredményez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bár hamarosan kezdődik a málnaszüret Szerbiában, a hivatalos adatok szerint még mintegy 30 ezer tonnányi málna áll az hűtőházaiban. A bogyós gyümölcs a szerbiai mezőgazdaság egyik legfontosabb és legemblematikusabb terméke, piros aranyként is emlegetik, azonban idén - 70 év után most először - nem tudják időre eladni - írta meg a Magyar Nemzet. Havonta ugyanis mindössze 6 ezer tonna hagyja el az országot, ami azt jelenti, hogy még legalább öt hónap kellene ahhoz, hogy elfogyjon a tavalyi termés.

Erre azonban nincs idő, mivel két hónap múlva kezdődik az idei szüret. A friss gyümölcsnek azonban se helye, se felvásárlója nem lesz, amennyiben nem történik gyökeres változás a piacon. A gondot az orosz-ukrán háború nyomán fellépő gazdasági változások és az energetikai válság generálta. A hűtőházak fenntartása ugyanis olyan óriási költséggel jár, hogy azt a fagyasztott termék árának növelésével már nem tudják kompenzálni. Kilogrammonként 350 dinár, vagyis három euró a veszteségük - állítják a hűtőházasok.

A termelők szerint az is gond, hogy lényegesen esett a málna ára a piacon. Ennek pontos okát illetően azonban inkább csak találgatnak. A termesztéssel, hűtéssel és feldolgozással is foglalkozó surdulicai Milos Csvetkovics szerint a nyugati országok fogyasztóinak szokásai változhattak. Mint magyarázta, a koronavírus-járvány alatt nagyot nőtt a kereslet, hiszen az emberek az egészséges, vitamindús táplálékot részesítették előnyben. Ezt követően azonban a háború és a bizonytalanság egy teljesen ellentétes vásárlói szokást hozott: a málna a luxustermék kategóriába került, amire a nehéz anyagi helyzetbe kerülő emberek már nem tudnak költeni. A szakember szerint emiatt van az, hogy a szerbiai hűtőházasok nem tudják már a korábbi mértékben értékesíteni a gyümölcsöt. Az elkeseredett gazda hozzátette: a fennmaradt készleteit megpróbálja feldolgozni vagy legrosszabb esetben elajándékozza.

Eközben lényegesen csökkent a kivitel - erősítette meg Bozo Jankovics, az egyik agárszövetkezet igazgatója is. Adatai szerint 2021-ben 96 ezer tonna szerbiai málnát exportáltak, míg 2022-ben már csak 68 ezret. A szerbiai fagyasztott málnát jelen pillanatban legfeljebb 300 dinárért, vagyis 2,60 euróért tudják értékesíteni, ami nagyjából a fele annak az árnak, amit tavaly a hűtőházasok a termelőknek ígértek. És ehhez járulnak még hozzá a hűtés igencsak tetemessé váló költségei. A hűtőházasok egy része még ki tudta fizetni a termelőket, de sokuk nem, így a gazdák hónapok óta várják, hogy a hűtőházak tulajdonosai vevőt találjanak és bevételhez jussanak.

Vojislav Stankovics, szerb mezőgazdasági elemző szerint az ágazat problémáját a feldolgozóipar bővítése oldaná meg. A szakember szerint emellett az is gond, hogy a termelők és a külföldi felvásárlók közé számos közvetítő beékelődik, vagyis a málna csak másod- vagy harmadkézből kerül a külföldi piacra. Stankovics szerint ezt elkerülendő, a gazdáknak össze kell fogniuk, és egységesen értékesíteniük. Ezek a köztes szereplők csökkentik a mezőgazdaság versenyképességét - hangsúlyozta az elemző. Példaként az ariljei málnatermesztőket említette, akik szövetkezetbe tömörültek, és jelenleg a legkonkurensebb kistérségi málnatermesztői csoportként vannak jelen a piacon.

A termelők szerint azonban az államnak is segítenie kell őket: kedvezményes hiteleket, garanciaalapot kérnek, és azt követelik, hogy a málna megkapja a „stratégiailag fontos” státust Szerbiában. Az agrártárca képviselője a téma kapcsán azt mondta, intenzív tárgyalásokat folytatnak a lehetséges hitelekkel kapcsolatban, hogy segíteni tudjanak a bajba jutott termelőknek és hűtőházasoknak. Világviszonylatban egyébként Szerbia az élmezőnybe tartozik a málnatermesztést illetően. A gazdasági kamara adatai szerint 2021-ben 80-90 ezer tonna termett ebből a gyümölcsből, más becslések szerint a 100 ezer tonnát is meghaladta.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?