Ez lehet a tökéletes kukoricatermés titka? Jó, ha erre odafigyelsz termesztéskor

Ez lehet a tökéletes kukoricatermés titka? Jó, ha erre odafigyelsz termesztéskor

agrarszektor.hu
A kukorica sikeres kikelése három kulcsfontosságú tényező együttes hatásától függ: a környezettől, a genetikától és a vetőmag minőségétől. Ezek közül a genetika alapvetően határozza meg a hideg elleni toleranciát, a mag minősége pedig segít biztosítani a mag genetikájának kiteljesedését. De hogyan hat a hideg stressz mértéke és időbelisége a mag csírázására és kelésére, illetve hogyan tudják csökkenteni a gazdálkodók ezeket a hatásokat? A Corteva szakemberei erre keresték a választ.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kukorica sikeres kikeléséhez három tényező együttes hatására van szükség, ezek pedig a környezet,a genetika és vetőmag minősége. Amíg a genetika alapvetően határozza meg a hideg elleni toleranciát, addig a mag minősége pedig segít biztosítani a mag genetikájának kiteljesedését - olvasható a Corteva oldalán. A vállalat a hibridkukoricáit úgy szelektálja, hogy azok változatos környezeti körülmények mellett is a legjobb genetikai alapokat nyújtsák a kiegyenlített teljesítmény elérése érdekében, a vetőmag előállítás során pedig a minőség magas szintre emelése a cél. Mindezek ellenére a környezeti tényezők hatásai fennállnak. A stresszes körülmények kukorica csírázására és kelésére kifejtett hatásainak megfigyelése érdekében elvégzett szántóföldi és laboratóriumi kutatások értékes információkat szolgáltatnak annak érdekében, hogy a vállalat segíteni tudja a gazdálkodók döntéshozatalát és szántóföldi termelésük hatékonyságának maximalizálását. A kérdés azonban adott, hogy hogyan hat a hideg stressz mértéke és időbelisége a mag csírázására és kelésére, illetve hogyan tudják csökkenteni a gazdálkodók ezeket a hatásokat.

A kukorica korai fejlődéséhez fontos az optimális hőmérséklet

A kukorica egy melegigényes növény, meleg körülmények között fejlődik legjobban. A vetés korai szakaszában jelentős stressz éri a csírázó kukoricát, különösen, ha a vetés csapadékos hűvös idő után történik. Minél előbbre jön a vetés, annál nagyobb az esély a hűvös nedves viszonyokra. Ilyenkor az sem szokatlan, ha a mag az átázott talajban marad 2-3 hétig kikelés előtt. A Corteva szakemberei a hőmérséklet hatásának illusztrálására 3-3 korai, közepes és hosszú tenyészidejű hibridet csíráztattak 15 és 35°C között, figyelve a gyököcske és a rügyecske növekedési ütemét. Leggyorsabban 30°C esetén nőttek, de ettől magasabb hőmérsékletnél is gyors fejlődés volt tapasztalható, jelezve azt, hogy a csírázás és a kelés hőmérsékleti optimuma sokkal magasabb értéknél van, mint ami általános a termelésben. Az általánosan elterjedt ajánlás szerint akkor érdemes vetni, ha a talaj hőmérséklete legalább 10ºC, ezért lehet sokkal lassabb kelést tapasztalni a gyakorlatban. A tavaszi talajhőmérséklet azonban évről évre változik. A vetéskori talajhőmérséklet és az időjárási viszonyok rövidtávú alakulása jelentősen befolyásolja az egyöntetű növényállomány kialakulásának esélyét és az érhető maximális hozam mértékét

Milyen genetikai különbségek vannak a hideg talajokban történő kelés esetén?

A Corteva hibridkukoricái a stresszes körülmények közötti kelésre vannak nemesítve, annak érdekében, hogy ezzel is csökkentsék a gazdálkodók kezdeti kockázatait. Olyan hibridek választásával, amelyek jobb keléskori stressztűréssel rendelkeznek, csökkenthető a genetikai sebezhetőség, kiküszöbölhető a hideg talaj okozta termésveszteség. Annak érdekében, hogy megfelelő kelési besorolásokat tudjanak generálni, a vállalat több éven keresztül különböző helyszíneken teszteli a hibrideket a kereskedelmi forgalomba kerülés előtt. A cél az, hogy a besorolások hozzárendelése előtt adatokat gyűjtsenek a korai stresszhatások különböző típusaiból.

Annak szemléltetésére, hogy a stresszhatások mekkora mértékben befolyásolták a kelést, a szakemberek különböző pontszámokkal látják el a hibrideket. A vizsgált változatok esetében a „kelési erély stresszes körülmények között” kategóriában a 4-es és a 6-os pontszámok kerültek kiosztásra. A stresszhatások növekedésével mind a kevésbé jól toleráló, mind a jobban toleráló hibrideknél a kikelt tőszám csökkenését tapasztalták. A 6-os pontszámmal rendelkező hibridek azonban magasabb korai kikelt tőszámot tudtak produkálni, mint 4-es pontszámmal rendelkezők.

A hidegstressz időzítése befolyásolja a csírázást

A korai vetés gyakran arra kényszeríti a vetőmagokat, hogy hideg vízzel hidratáljanak, ezáltal közvetlen fizikai károsodást okozva. Ha a száraz vetőmag hideg vizet szív magába egy hideg eső vagy olvadó hó következtében, az fagyási sérülést okozhat. A mag sejtmembránjai alacsony hőmérsékleten folyadék hiányban szenvedhetnek. Ilyen körülmények között a hidratációs folyamat a membránok felszakadásához vezethet. Ezután a sejtek tartalma átszivárog ezen a sérülésen és táplálékforrást biztosít a behatoló kórokozóknak. A hideg víz hasonlóan hatással lehet a növényke szerkezetére, amikor elkezd kikelni. A károsodás mértéke a magelhalástól a komolyabb rendellenességekig is terjedhet.

A hidegstressz időzítés hatása fontosságának megértése érdekében a Corteva szakemberei két hibridet - egy 4-es (átlag alatti) és egy 7-es (átlag feletti) „kelési erély stresszes körülmények között” pontszámút - feltekert törülközőkben hagytak csírázni 0, 24 vagy 48 órán keresztül 25°C-on. A hibrideket ezután három napig olvadó jég általi stresszhatásnak vetették alá, majd négy napig hagyták regenerálódni 25 °C-on. A hibrideket végül a normál növények száma alapján értékelték a csírázás százalékában.

A stresszhatásokkal járó események, például hideg eső vagy havazás előtt történő vetés jelentős tőszám veszteséget okozhat. A megfelelő tőszám elérésének esélyei nagymértékben megnövekednek, ha a vetőmagok legalább egy napig képesek csírázni melegebb, nedves körülmények között a hideg stresszhatásokkal járó események előtt. Ezenkívül magasabb stressztoleráló pontszámmal rendelkező hibridek kiválasztása segíthet mérsékelni a hidegstressz miatti tőszámveszteséget.

Az egyik ok, amiért a nedvesség felvétele közbeni hőmérséklet kritikus a kukorica kelése szempontjából, az az, hogy a magok nagyon gyorsan felszívják a csíráztatáshoz szükséges víz nagy részét. A vízfelvétel gyors ütemezésének szemléltetésére a kutatók a magokat 10 °C-os vízbe merítették 3 órára és 30, 60, 120 és 180 perces időközönként lemérték a súlyukat a vízfelvétel meghatározásához.

Az adatok azt mutatják, hogy a magok a legtöbb vizet telített körülmények alatt az első 30 perces időintervallumban szívják fel. Ha ez a korai vízfelvétel hideg hőmérsékleten következik be, az elpusztíthatja a magot, vagy rendellenes növekedést eredményezhet. A gazdáknak tehát nemcsak a talaj hőmérsékletét kell figyelembe venniük vetéskor, hanem azt is, hogy milyen hőmérséklet várható akkor, amikor a mag elkezdi gyorsan magába szívni a vizet. A melegebb, száraz talajba vetett vetőmag akkor is megsérülhet, ha a száraz időszakot hideg, nedves események követik.

A talajhőmérséklet ingadozása és a kelés viszonya

A gazdálkodók tavasszal gyakran korábban tudják elvetni a homokosabb talajú táblákat. Ennek oka, hogy gyorsabban kiszáradnak, mint a kötöttebb talajok. A korai vetés utáni tőszámcsökkenést azonban épp a homokosabb talajokon észlelték gyakrabban. Ezek a talajok porózusabbak és kisebb a víztartó képességük, mint a kötöttebb talajoknak. Éppen ezért általában nagyobb hőmérsékletingadozásokat lehet tapasztalni a talajban, amikor a tiszta éjszakák hideg levegőhőmérséklettel párosulnak, amelyek következtében szintén növekedési deformáció következhet be.

A Corteva szakemberei egy homokos talajú kutatóállomáson feljegyezték a talajhőmérséklet értékeit 5 cm mélységben. A talaj nappali hőmérséklete a vetés utáni első héten elérte a kukorica fejlődéséhez szükséges elfogadható szintet (10°C felett). A kora reggeli talajhőmérséklet azonban 3 °C-ra csökkent és néhány napon át a talajhőmérséklet különbsége reggel 6 és 18 óra között meghaladta a 6-7 °C-ot. Ezen a helyen átlagosan 16%-os tőszámveszteséget lehetett megfigyelni. Ez arra utal, hogy a vetés utáni nappali-éjszakai hőmérsékletingadozás további stresszt okozhat a csírázó kukoricában. A gazdálkodóknak a vetés megfelelő időpontjának kiválasztásakor tehát figyelembe kell venniük a várható éjszakai hőmérsékletet is.

A növényi maradványok is hatással vannak a talaj hőmérsékletére

A vetés időpontjának kiválasztásakor számításba kell venni egy másik tényezőt is, méghozzá a táblán lévő növényi maradványok mennyiségét. Ezek nagy mennyiségben kihívásokat jelenthetnek, ugyanis a maradványok általában megtartják a felesleges vizet és jelentősen csökkentik a talaj hőmérsékletét tavasszal, megfosztva a magot a gyors keléshez szükséges kritikus hőösszegtől. Ezek a körülmények a magok elhalását is elősegíthetik, különösen azokon a területeken, amelyek nem túl jó vízgazdálkodásúak.

A vállalat egyik állomásán a kutatók 2019 áprilisa közepén napközben 15 fokos hőmérsékleti különbséget figyeltek meg ugyanazon a területen a kevés növényi maradvánnyal borított talaj és a kb. 18 méterrel távolabb lévő szójabab maradvány alatti talaj között. A szakemberek azt is megállapították, hogy ha eltávolítják a maradványokat, akkor melegebb nappali hőmérséklet érhető el és gyorsabb lesz a keléshez szükséges hőösszeg felhalmozódása.

Milyen kapcsolat van a magelhalás és a stresszhatások megjelenése között?

A keléskori stressztűrés egy agronómiai jellemző, amely a szezon korai időszakában jelentkező abiotikus stresszel szembeni tolerancia genetikai variabilitását hivatott tükrözni. Ez nem a betegségekkel szembeni rezisztencia minősítése. A szezon korai időszakában jelentkező stressz elősegítheti a növénykék elhalását, ilyen például a hosszan tartó hűvös, nedves körülmény. A kelő növények sérülése szintén elősegíti az elhalást. Sérülést okozhat a fagyás, vagy akár a különböző rovarok is (például kukoricabogarak, lárvák és drótférgek).

Kórokozókkal erősen fertőzött környezetben a betegség fejlődése gyakran versenyben van a növény növekedésével. Sok kórokozó (köztük néhány Pythium faj) a 4.5-10 ºC-os hőmérsékleti tartományban a legaktívabb. Az ilyen alacsony hőmérsékleten a feltörekvő növénykék eleve érzékenyebbek, és gyakrabban alakul ki fertőzés. Az alacsony hőmérséklet akadályozza az tőszám beállását és növeli a fertőzésekkel szembeni sebezhetőséget. A gombaölő szerekkel végzett csávázások általában jó hatékonyságot biztosítanak a kártevőkkel szemben vetés után 10-14 napig. A védelem azonban csökken, ha a kelés ezen időszakon túl következik be.

Tippek a korai stresszhatások enyhítésére

A vetésidő az egyik legfontosabb tényező a megfelelő állomány eléréséhez. A tőszámcsökkenés valószínűsége várhatóan akkor lesz a legnagyobb, amikor hideg, nedves talajba vet az ember, illetve közvetlenül a hideg, nedves időjárás előtt. A Corteva szakértői szerint a kockázat csökkentése érdekében mindenkinek érdemes figyelembe vennie a következő tippeket:

  • Ha a vetési idő körül hideg időjárás várható, célszerű 1-2 nappal korábban abbahagyni a vetést. Hagyni kell, hogy a vetőmag hidratálódjon a melegebb talajokban, ezáltal minimalizálva a hideg okozta károkat.
  • Homokos területeken ügyelni kell arra, hogy az alacsony éjszakai hőmérséklet a talaj hőmérsékletét az ajánlott vetési hőmérséklet alá süllyesztheti. Lazább talajokon a nagy hőmérsékletingadozások is károsíthatják a kelést.
  • Ha valaki nagy mennyiségű növényi maradványt tartalmazó táblákra vet, érdemes megfontolnia a sávos talajművelést, vagy használjon nyitótárcsát a talaj gyorsabb felmelegedése érdekében.
  • A jobb keléskori stressztűrési pontszámmal rendelkező hibridek kiválasztása és a megfelelő csávázás segíthet csökkenteni a hidegstresszes körülmények között történő vetéssel járó kockázatokat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?