Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

Hihetetlen, de igaz: ennyibe kerül most az uborka a magyar piacokon, boltokban

agrarszektor.hu
A kora tavaszi időszakban a hazai ellátást biztosító import árualap, a legtöbb uborkát előállító Spanyolországban tapasztalt rendkívüli hideg időjárás miatt jelentősen lecsökkent. Az itt termelt termékek esetében 30% feletti csökkenés volt tapasztalható. Ez a nem várt hiány rendkívül magas nettó beszerzési 1000-1100 Ft/kg árakat eredményezett, ami a boltok polcain már bruttó 2000 Ft/kg-feletti árat jelentett.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gubacsi Zoltán, a FruitVeB alelnöke szerint az elmúlt hetekben nem várt módon, 180 fokban megfordult ez a folyamat és egy nagymértékű árutöbblet alakult ki, ami átrendezte a kereslet-kínálati oldalt. Mire a magyar kígyóuborka is nagyobb mennyiségben jelent meg a piacokon, a húsvét előtti, illetve az ünnep hetében a termelői ár rég nem látott mélységekbe zuhant. Jelenleg nettó 300-350 Ft/kg-os termelői ár látható, mind a nagybani piacokon, mind az áruházláncok felé történő értékesítésben, az ilyenkor megszokott - sok éves- 500-550 Ft/kg-os árakhoz képest. Az értékesítési anomália abból adódott, hogy a hazai áru márciusi felfutása időben összeért egy magasabb európai import árukínálattal, amit a piac nem tudott kezelni, hirtelen jelentős ártöbblet alakult ki, raktárakban maradt a hazai uborka. Igen hasonló áralakulás zajlott le több európai országban, így például Hollandiában és Lengyelországban is - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ezek az alacsony árak már veszélyeztetik a hazai termelés eredményességét és a piaci anomália a teljes tavaszi szezonra rányomhatja a bélyegét, veszteségessé válhat az idei szezon a fűtött növényházban termelők számára. A kialakult helyzetre a megoldás lehet a kereslet-kínálat arányának visszaállítása, a még forgalmazott import, elsősorban spanyol, görög és egyiptomi uborka belföldi forgalmazásának a mellőzése. A tavaszi időszakban a behozott uborkákra - mivel ez a mediterrán országokban már ez a szezon utolsó hónapjai- jellemzők a minőségi problémák. Egyértelmű, hogy az ilyenkor megfelelő mennyiségben rendelkezésre álló magyar uborka szinte minden esetben már jobb minőséget képvisel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29