Brutálisan megdrágult ez a zöldség Hollandiában: mi történik itt?

Brutálisan megdrágult ez a zöldség Hollandiában: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Hollandiában az előző héten Emmeloord nagybani piacán elsősorban ládákban, nagy tételekben árulták a sárgarépát, és a korábbi 300 euró/láda ár 400 euró/láda szintre emelkedett. Ez leginkább azokra a tételekre vonatkozik, amelyeket későbbi leszállításra vásárolnak meg, azaz további tárolás is benne foglaltatik az árban, a közvetlen szállítású tételeknél a 300-375 euró/láda ár jellemző, ami a “B” osztályú sárgarépa esetében körülbelül 64 euró/100 kg (245 Ft/kg) árat jelent a korábbi 54 euró/kg (207 Ft/kg) szintet jelent. Ez az eddigi legmagasabb, 2019-es árszintnek csaknem kétszerese, a tavalyi árnak pedig majdnem hatszorosa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A piacon uralkodó helyzetet jól jellemzi, hogy a tavalyihoz képest jelentősen megnőtt a kereslet a kevésbé jó minőségű tételek iránt is (elsősorban takarmány célú felhasználásra), illetve kisebb tételekben is vásárolnak a vevők. Nem ritka, hogy a jó minőségűekhez képest minimálisan alacsonyabb áron kelnek el rosszabb minőségű tételek, mert igen intenzív a kereslet Németországból, Belgiumból, Kelet-Európából, Skandináviából, Nagy-Britanniából és Írországból is. Import áru igen kevés van a holland piacokon, elsősorban Izraelből és Olaszországból érkeznek szórványosan kisebb szállítmányok - írja a FruitVeB. Egyre nagyobb a feszültség a magas termelői árak és a beszállítók által a kiskereskedelmi láncoktól kért árak miatt, de ez egyelőre nem lassította az áruházláncok ellátását.

EZ IS ÉRDEKELHET

Viszont nem az a kérdés, hogy ez meg fog-e történni a jövőben, hanem az, hogy mikor következik be a beszállított tételek ritkulása, akadozása. A biorépa piaca gyakorlatilag leállt, de március legelején még 70-80 euró/100 kg közötti sávban cseréltek gazdát kisebb tételek. Összehasonlításképp: tavaly május közepéig még volt elérhető organikus sárgarépa a piacokon, és a szezon zárása környékén megfigyelt legmagasabb ár 25 euró/100 kg volt (a mostani ár harmada). Magyarországon a nagybani piaci ár emelkedő tendenciát mutat, és a holland (65 euró/100 kg, 245 Ft/kg), az osztrák és a lengyel (60 euró/100 kg, 230 Ft/kg) ártrendnek megfelelően mozog: a hét elején jellemzően 250-300 Ft/kg között alakult, míg a kiskereskedelemben a január-február során általános 360-400 Ft/kg közötti fogyasztói ár március közepére 477 Ft/kg környékére emelkedett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?