Nem fest jól az európai hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

Nem fest jól az európai hagymahelyzet: komoly gondok vannak a készletekkel

agrarszektor.hu
A FreshPlaza portál a spanyolországi Castilla-La Mancha régióban 7200 hektáron gazdálkodó Procecam hagymatermesztő- és feldolgozó szövetkezet elnökét, Luis Fernando Rubiót kérdezte az ibériai piaci helyzetről. Luis Fernando szerint az idei szezonban a termőterület 30%-os zsugorodása mellett 45-50%-kal csökkent a kései vöröshagyma betakarított mennyisége, mivel az előző évek keserű tapasztalatai miatt sok termelő hagyta abba a zöldség termesztését. A kereslet viszont gyakorlatilag változatlan maradt, ezért a hagyma termelői ára soha nem látott magasságokba emelkedett: március elején például már a 0,75 euró/kg (290 Ft/kg) szintet is elérte, ami nagyjából megfelel az osztrák áraknak (0,73-0,77 euró/kg; 280-295 Ft/kg). 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Rengeteg importőr érdeklődött nálunk, de csaknem az összes hagymánkat eladtuk már. Igen jelentős méreteket ölt a globális hagymahiány, több ország is exportkorlátozásokat vezetett be, például Dél- és Közép-Amerikában, Pakisztánban, és most már Marokkóban is ilyen korlátozás van érvényben. Megpróbáltuk Új-Zélandról pótolni a hiányzó mennyiségeket, de a katasztrofális vihar pont a legnagyobb termőtájakat sújtotta. Peruból a politikai helyzet (szükségállapot, zavargások) miatt kapunk kevesebbet, Kína pedig igaz, hogy még nagy mennyiségben exportál, de ez is kevésnek tűnik a világpiac igényeihez képest. Úgy tűnhet, hogy a spanyol termelők az idei magas árak miatt nagyot kaszálnak, valójában azonban igen alacsony haszonkulccsal tudunk csak dolgozni a megemelkedett termesztési költségek miatt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia után Spanyolország az Európai Unió második legnagyobb hagymatermesztő országa, Kasztília-La Mancha pedig a legfontosabb körzet: ebben a Madridtól délre és keletre elterülő régióban termelik meg a spanyol hagyma 60%-át - írja a FruitVeB. A 2021-es évben betakarított 1,56 millió tonnával szemben az idei szezonban mindössze 1,2 millió tonna hagymát sikerült a raktárakba beszállítani, de hasonló volt a visszaesés mértéke Hollandiában (1,78 után 1,49 millió tonna), Franciaországban (580 után 511 ezer tonna) és az Egyesült Királyságban (460 után 350 ezer tonna) is. Európában a jelentős termelők közül csak Lengyelország (617 után 644 ezer tonna) és Ausztria (163 után 170 ezer tonna) úszta meg komolyabb visszaesés nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58