Váratlan hírek érkeztek az európai körtéről: erre nem sokan számítottak

Váratlan hírek érkeztek az európai körtéről: erre nem sokan számítottak

agrarszektor.hu
Tavaly mind Európában, mind Magyarországon nőtt a körtetermés, ami azért is jó hír, mert a világon összességében csökkenés volt megfigyelhető. Bár az árak emelkedtek itthon, néhány EU-tagállamban olcsóbban kínálták a gyümölcsöt a tavalyinál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A magyarországi körtetermés mennyiségének 2021-es, az előző évihez mért 7 százalékos növekedése után - ami 21,7 ezer tonnát jelentett - tavaly további 4 százalékkal nőtt a hazai ültetvényeken leszüretelt körte mennyisége - idézte a KSH adatait és a Világ Alma és Körte Szövetségének (WAPA) előrejelzését az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Az első tízhavi adatok alapján a körte külkereskedelmi mérlege negatív: tavaly október végéig Magyarország 6,29 ezer tonna friss körtét importált, ami 17 százalékkal haladta meg a 2021 azonos időszakában behozott mennyiséget. A friss körte kivitele arányaiban drasztikusan, 760 százalékkal ugrott meg ugyanebben az időszakban, de ez volumenben jócskán elmarad az importtól, hiszen a kivitt mennyiség így is csupán 690 tonnára növekedett - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Vegyes az európai kép

Bár a körte több lett a piacon, az árak ettől még emelkedtek: az AKI adataiból kiderült, hogy a Budapesti Nagybani Piacon a 2022. évi betakarítású körte termelői ára július és december között 8 százalékkal, kilónként 565 forintra emelkedett az előző év azonos időszakában mért átlagárhoz képest. Az AKI korábban tudatta, hogy a gyümölcsfélék közül a körte termelői ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 33 százalékkal, a nagy volumenben előállított almáé viszont csupán 5 százalékkal. Az európai körtetermés közben nagyobb ütemben nőtt a hazainál: a WAPA adatai szerint az EU-ban - az Egyesült Királysággal együtt - 2,07 millió tonna körte termett 2022-ben, ami 20 százalékkal múlta felül a 2021. évi termést - ami egyébként rekordalacsony volt. Kiugró növekedést lehetett tapasztalni Olaszországban, ahol a tavalyelőttinél 135 százalékkal több, összesen 474 ezer tonna termett.

Javuló tendencia volt megfigyelhető több országban is, többek között Belgiumban, ahol 3 százalékkal, 366 ezer tonnára, Hollandiában 8 százalékkal, 368 ezer tonnára nőtt 2022-ben az előző évihez képest. Pedig a holland termést némileg csökkentette, hogy szeptemberben legalább ötven gyümölcstermesztő gazdaságra csapott le jégeső és felhőszakadás Zeeland tartományban, éppen a körteszüret idején. Olaszország mellett Franciaország is jó eredménnyel büszkélkedhet: az ország mezőgazdasági minisztériumának prognózisa szerint a francia körtetermés 144 ezer tonna körül alakult, ami 121 százalékkal több a 2021. évi fagykáros termésnél. Ugyanakkor csökkenés volt megfigyelhető Spanyolországban (17 százalékkal, 256 ezer tonnára csökkent a körtetermés) és Portugáliában (26 százalékkal, 167 ezer tonnára). A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) előrejelzése szerint Németországban 36,3 ezer tonna (-2 százalék) körte termett 2022-ben. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság a körteárakról adott ki adatokat, amelyek szerint 2022 decemberében az egy évvel korábbinál 29 százalékkal alacsonyabb volt a körte ára Belgiumban (47 eurócent/kilogramm), míg Olaszországban 19 százalékos volt az árcsökkenés, de így is a belga ár több mint háromszorosát (1,55 euró/kilogrammot) mértek. A WAPA szerint 2022. december 1-jén az Európai Unió tagállamainak raktáraiban 721,7 ezer tonna körte volt készleten, ami 10,1 százalékkal több az egy évvel korábbi mennyiségnél. A teljes európai raktárkészlet 32 százalékával, 233 ezer tonnával Hollandia rendelkezett, a második legnagyobb készletet pedig 221 ezer tonnával Belgium tudhatta magáénak. A készletezett fajták között a Conference dominanciája jellemző, amelyből 511,4 ezer tonna, a 2021. évinél 4,6 százalékkal kevesebb volt raktáron. A második legnagyobb készletet a Fétel apát (73,3 ezer tonna, +296 százalék) adta

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?