Már csak így lehet permetezni Magyarországon: ezt jobb, ha minden gazda tudja

Már csak így lehet permetezni Magyarországon: ezt jobb, ha minden gazda tudja

agrarszektor.hu
Az idei évtől kezdődően a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elektronikus gazdálkodási napló (e-GN) rendszerébe integrálódott az elektronikus permetezési napló. A felületen január 1-jétől a 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodóknak naprakész nyilvántartást kell vezetniük a szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelésekről. Minden más esetben éves adatszolgáltatást ír elő a rendelet, melynek először a 2023-as kezelések összesítésével 2024. január 31-ig kell majd eleget tenniük az érintetteknek - írta meg a Nébih.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2023. január 1-jétől az elektronikus gazdálkodási napló felület a Nébih ügyfélprofil rendszerében (ÜPR) lesz elérhető KAÜ-s azonosítást követően. Az ÜPR-be belépve az ügyfelek közvetlenül a főoldalról indíthatják majd az e-GN-t, míg az ügykatalóguson az alábbi útvonalon érik el a rendszert: Növény és talaj -> Agrárkörnyezet-védelem -> Elektronikus gazdálkodási napló beküldése. Az elektronikus permetezési napló kitöltéséhez készített útmutató is felkerült a Nébih oldalára, emellett közvetlenül a felületen a beviteli mezők mellett található információs gombok is segítik az ügyfeleket az adatrögzítésben. A napló kitöltése során az alábbi szempontokat kell mindig figyelembe venni.

Ki? Mit? Hogyan? Mikor?
10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodók szántóföldi kultúrában végzett rovarölő szeres kezelés naprakészen a kezelést követő 24 órán belül
10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodók minden kezelés, amit nem kell naprakészen vezetni éves összesítésben január 31-ig
10 hektárnál kisebb összeterületen gazdálkodók minden kezelés éves összesítésben január 31-ig

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?