Meglepő hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

Meglepő hírek érkeztek a magyar földekről: ezt jobb, ha mindenki tudja

MTI
Az év korábbi időszakának aszályos időjárása után mostanra jelentős nedvesség halmozódott föl a talajban - közölte az Országos Meteorológiai Szolgála. Heti agrometeorológiai elemzésükből kiderült, hogy az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakértők elemzésükben hozzátették: ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021 nyara óta ki vannak száradva. Mint megtudhattuk, a 30 és 90 napos csapadékösszeg az ország nagyobb részén többletet mutat a sokéves átlaghoz képest, ám északnyugaton még jelentős hiányok tapasztalhatóak. A talaj felső félméteres rétege Sopron térségének kivételével telített. A mélyebb talajrétegekbe is bőven jutott a kiadós csapadékból, a leszivárgás jelenleg is zajlik, az Alföldön és a Kisalföldön van még nedvességhiány ebben a rétegben - írták.

Az elemzés szerint az őszi vetések jellemzően jó állapotban vannak, a talaj feltöltődése jól halad, egyre mélyebben ázik át. Ahogy az Országos Meteorológiai Szolgálat szakemberei fogalmaztak, "Most sokkal jobban állunk", mint tavaly ilyenkor, ami biztató a jövő évi termés szempontjából. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek.

A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot ígér, a talaj tovább nedvesedik, bár a beszivárgás egyre lassul. Péntekig emelkedik a hőmérséklet, megszűnnek a fagyok is, de szombattól újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?