Itt az új magyar szőlőfajta: letarolhatja az egész országot?

Itt az új magyar szőlőfajta: letarolhatja az egész országot?

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) cserszegtomaji telepén végzett szőlőnemesítő munka eredményeként a közeljövőben kaphat állami elismerést egy szárazság- és mésztűrő szőlő-alanyfajta, a Georgikon 10EE, a rendkívül ígéretes Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid szőlőfajta-jelölt pedig a napokban kerül bejelentésre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A MATE Georgikon Campusához tartozó és a Szőlészeti és Borászati Intézet szakmai felügyelete mellett működő cserszegtomaji Szőlészeti-Borászati Kísérleti Telepen hosszú ideje zajlik a fehérbort adó szőlőfajták keresztezéses nemesítése és klónszelekciója, amelynek eredményeként számos fajta részesült állami elismerésben, áll fajtabejelentés alatt, illetve tervezett a bejelentése - olvasható az egyetem közleményében.

A Georgikon 10EE egy nagy vesszőhozamú szőlőfajta, melynek vesszői jól olthatóak, oltásforradás és gyökeresedő képessége pedig kiváló. Lombozata ellenáll a gombabetegségeknek, a szőlőgyökértetű levéllakó alakjai elenyésző számban fordulnak elő rajta, annak gyökérlakó alakjával szemben pedig teljesen ellenálló. Manapság az is kardinális kérdés, hogy szárazság- és mésztűrése is kiemelkedő legyen, melyet ültetvényben a ráoltott Olasz rizlinggel kölcsönhatásban igazolt.

A Bianca-Cserszegi fűszeres hibrid a szakemberek szerint igen perspektivikus, hiszen ez a szőlőfajta-jelölt kifejezetten peronoszpóra- és lisztharmat-toleráns. Ez a gombás betegségekkel szembeni magas fokú tolerancia, valamint a Cserszegi fűszeres aromavilágára jellemző muskotályos íz-illat karakter óriási keresletet biztosíthat a fajtára. További előnyt jelent, hogy a rezisztens szőlőfajták alkalmazásával jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Korábban a Georgikonról került termesztésbe a Cserszegi fűszeres, a Nektár, a Pátria, a Korona, a Helikon, az Olaszrizling G.K.1-es klónja és a Georgikon 28-as alanyfajta is. A Cserszegi fűszeres azóta rendkívüli népszerűségnek örvend, amely 4275 hektáros termőterületével hazánk második legnagyobb területen termesztett, fehérbort adó szőlőfajtája lett.

Legutóbb a Messiás névre keresztelt fajta kapott állami elismerést 2018-ban, mely a Dunáj és Merlot fajták keresztezéséből született meg. Ez a fajta egyaránt alkalmas rozé, primőr ízjegyeket mutató, könnyed gyümölcsös vörösborok, valamint mediterrán típusú, testes vörösborok készítésére is. Itt a nemesítői cél a nagy termésbiztonság és a többi vörösborszőlő szüreti idejéhez rugalmasan igazodó érési idejű fajta volt, amelyből többféle típusú bor készíthető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02