Durva, ami a franciáknál történik: nagy veszélybe került a zöldség-gyümölcs ágazat

Durva, ami a franciáknál történik: nagy veszélybe került a zöldség-gyümölcs ágazat

agrarszektor.hu
A francia Interfel 25 ágazati egyesülete közös nyilatkozatában figyelmeztetett az elszálló energiaárak várható veszélyes hatásaira. Jelzésük szerint, ha nem következik be a gáz- és villamosenergia-árak felső korlátozása, akkor a vállalataik jelentős része nem lesz képes garantálni a mezőgazdasági és élelmiszerláncok fenntartását.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Franciaországban közös nyilatkozatot adott ki az Interfel 25 ágazati egyesülete. Ebben figyelmeztetnek az elszálló energiaárak várható veszélyes hatásaira - írta meg a FruitVeB. A francia gyümölcs- és zöldségágazat szakmaközi ernyőszervezete a 25 ágazati szövetség által aláírt dokumentumban világosan fogalmazott:

A gáz- és villamosenergia-árak felső korlátozása nélkül vállalataink nagyon nagy része nem lesz képes garantálni a mezőgazdasági és élelmiszerláncok fenntartását. Vállalkozásaink nem tudnak túlélni, ha az energiaárak jelentősen magasabbak, mint európai versenytársainké (több mint 180 €/MWh). Még a kiegészítő mechanizmusok sem mentek elég messzire, vagy csak az ágazat néhány vállalatát védték. Ha ezekkel a torzulásokkal szembesülve sok vállalat nem tudja áthárítani a termelési költségek robbanásszerű növekedését, akkor nem lesz más választásuk, mint racionalizálni termékpalettájukat és/vagy drasztikusan csökkenteni, vagy akár végleg leállítani tevékenységüket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?