Most érkezett a hír: döntöttek a ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról

Most érkezett a hír: döntöttek a ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról

MTI
Megállapodás született az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodás meghosszabbításáról - jelentette be csütörtökön kiadott közleményében António Guterres ENSZ-főtitkár. Guterres közleménye szerint a hosszabbítást minden érintett fél elfogadta. Az ENSZ-főtitkár örömét fejezte ki a fejlemény miatt, és biztosított arról, hogy a világszervezet továbbra is elkötelezett "a létfontosságú ellátási útvonal" zavartalan működésének garantálása mellett.

UTOLSÓ HELYEK, UTOLSÓ PILLANATOK! 

Döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, államigazgatási topvezetők, gazdálkodók, kistermelők, agrárszakértők egy helyen, egy időben az Agrárszektor 2023 konferencián! Előad Nagy István, Éder Tamás, Soltész Gergő, Dobai Tibor, Győrffy Balázs és Andréka Tamás is!

150+ előadó, 40+ óra szakmai program, 25+ kiemelt téma, 2 nap szakma, élmény, networking.

Recep Tayyip Erdogan török elnök megköszönte Moszkvának, Kijevnek és az ENSZ-nek, hogy elfogadták a megállapodás meghosszabbítását. Az államfő a Twitteren azt írta, hogy az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötőkből, ami jól mutatja, milyen nagy jelentőséggel bír a megállapodás a globális élelmiszerbiztonság szempontjából.

Az eredeti megállapodás júliusban született meg az ukrajnai háború miatt kialakult globális élelmiszerválság enyhítése érdekében, és lehetővé tette, hogy újra meginduljon a gabonakivitel három, orosz blokád alá került ukrán kikötőből a Fekete-tengeren egy védett tranzitfolyosón keresztül. Az Oroszország és Ukrajna között Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás hatálya a hét végén járt volna le. Az ukrán infrastrukturális minisztérium azt közölte, hogy a gabonakiviteli megállapodást 120 nappal hosszabbították meg.

A döntés (a hosszabbításról) most született meg Isztambulban. A kezdeményezés megvalósítását továbbra is az ENSZ és Törökország garantálja

- állt az ukrán tárca közleményében.

A moszkvai külügyminisztérium szintén megerősítette, hogy november 18-tól kezdődően 120 nappal meghosszabbítják a megállapodást, amelynek részletein nem változtatnak. A közleményben hozzátették: Moszkva arra számít, hogy az ő aggályaikat is figyelembe veszik majd a jövőben az orosz gabona- és műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozásokkal kapcsolatban.  

Rebeca Grynspan, az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának (UNCTAD) vezetője a Twitteren azt írta, "reménysugár" a kezdeményezés meghosszabbítása, amely jó hír a globális élelmiszerbiztonság és a fejlődő világ számára. Hozzátette, hogy következő lépésként a műtrágyaszállításokra vonatkozó korlátozások ügyét kell megoldani. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is üdvözölte a hosszabbítást, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke pedig úgy fogalmazott, hogy ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy elkerüljék a globális élelmiszerhiányt és mérséklődjenek az árak az ukrajnai háborús helyzet ellenére.

A címlapkép illusztráció. (Forrás: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?