Indul a roham: rengeteg magyar veszi most ezeket a növényeket

Indul a roham: rengeteg magyar veszi most ezeket a növényeket

agrarszektor.hu
Idén mintegy 17 millió szál krizantémot termesztettek a magyarországi kertészetek, érdemes a friss, hazai, minőségi árut választani - hívta fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A nagyvirágú fajták iránt a legnagyobb a kereslet, és októberben, november elején talál gazdára a hazai termés döntő többsége.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Sokan vásárolnak krizantémot mindenszentekhez és halottak napjához közeledve. A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint van elegendő hazai virág: cserepes és különleges virágú, vágott fajtákból is bő a választék. Egy átlagos évben a nagyvirágúakból (Palisade, Creamis stb.) becslések szerint 12-13 millió szál, a közepes-nagy virágúból 1,5-2 millió szál fogy. Emellett a csokros - amely egész évben kelendő - és a cserepes fajták is választhatók. Míg korábban a fehér színű volt a „divat”, manapság a zöldek és a kétszínűek - mint például a piros-fehér, a napsárga-narancs vagy a lila-rózsaszín - a legkelendőbbek. Országrészenként is eltérő a trend: Nyugat-Magyarországon a pompon típusúak, az Alföldön, a Tiszántúlon a napraforgóra hajazó Eleonóra dívik. Az utóbbi években az előre gyártott kisebb koszorúkra is nőtt az igény, ezt az urnás sírhelyek megnövekedett aránya is okozza.

Halottak napjához közeledve vegyes a kép az országban: a főváros vonzáskörzetében és a nyugati országrészekben drágábban kel el a krizantém, de például az Alföldön - ahol jelentős a termesztés - alacsonyabbak az árak. Bár tapasztalható valamelyes drágulás, a termelők jelentős költségnövekedése arányaiban nem tevődik át teljes mértékben az árakba.

A krizantém a 17 Celsius-fok körüli hőmérsékletet és az árnyékot kedveli, az idei június-augusztus közötti nagy forróság, 30 fok körüli átlaghőmérséklet sok - 10-15%-os költségemelkedéssel járó - pluszmunkát, a megnövekedett inputanyagárak pedig további 30-50%-os pluszköltséget jelentettek a kertészeknek. A forróságban nagyobb stressz érte a növényeket, ezért több műtrágyát, árnyékolást, hűtést, párásítást kellett alkalmazni. A szabadtéren történt sok növénykiégés miatt számos rovar is a fóliás növényeket támadta, a megszokottnál tízszer nagyobb rovarnyomás ellen markánsabb védekezésre volt szükség. A szeptemberi idő szintén nem kedvezett a krizantémnak, de a szokásosnál melegebb október előny az értékesítési időszakban.

Tekintve a krizantém erősen szezonális jellegét, a termesztés és a logisztika, értékesítés is komoly szervezést és feszes időzítést igényel. A vágott virágot több napos pulton tartásra felkészítve kell átadni a boltosoknak. A termesztés alapvetően nagyvárosok közelében jellemző, kiemelhető jelentős termőterületként Dabas, Lajosmizse, Kecskemét, ahol a fehér változat a jellemző, míg Nyíregyháza és Szeged környékén az ellenálló krémfehér Creamist részesül előnyben. Az egész országban jellemző a kisebb mértékű helyi termesztés is, sajnos a legtöbb helyen korszerűtlen módszerekkel, több évtizedes technológiával.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58