Meglepő, ami a lengyel almával történt: erre sokan nem számítottak

Meglepő, ami a lengyel almával történt: erre sokan nem számítottak

agrarszektor.hu
Valamivel kisebb lehet az idei lengyel almatermés a várt rekordközeli mennyiségnél. A Stryjno-Sad csoport elnöke szerint az almahozamok elmaradnak az előre jelzett szinttől. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A SadyOgrody lengyel lapnak nyilatkozó Zbigniew Chołyk, a Lublin régióban üzemelő Stryjno-Sad csoport elnöke szerint egyre több olyan információ jut el hozzá, miszerint a gyümölcsösökben jelentős elmaradás tapasztalható a korábban prognosztizált hozamokhoz képest - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Saját ültetvényük példája is alátámasztja ezt, amit egyébként nem is furcsáll, mivel véleménye szerint mind a szerbiai Prognosfruit konferencián kiadott (4,5 millió tonna), mind pedig a lengyel statisztikai hivatal (GUS) által végzett előrejelzés (4,2 millió tonna) igen magas hozamokkal számolt. Főleg ahhoz képest, hogy 2018. után immár egymást követő negyedik évben egyre magasabb terméseredményeket hoztak a lengyel ültetvények, márpedig valamikor a fáknak is pihenésre van szüksége.

A szakember elmondta, hogy már négy éve minden évben egyre több alma termett a gyümölcsösükben, így logikus módon várt is némi visszaesést. Ettől függetlenül, jelenleg a betakarítás közepe felé járva még őt is meglepték az eddig mért hozamok, amelyek minden általuk termesztett fajta esetében elmaradtak a tavalyiaktól: Gala esetében 16%-kal, Szampionnál 32%-kal, Ligolnál 47%-kal, de még a Jonaprince hozama is csökkent 12%-kal. Egyedül a Golden tartja a lépést a tavalyi termésátlaggal, de már most látszik, hogy jóval kevesebb almájuk lesz az egy évvel korábbinál, és nem csak ő tapasztalta ezt, hanem egyre több ilyen véleményt hallott a régióban tevékenykedő gazdáktól is.

Ennek oka elsősorban az aszály lehet, de jégverés és egyéb időjárási anomáliák is sújtották a lengyel ültetvényeket. A jósolt rekord közeli mennyiségnél kevesebb alma már önmagában is csökkentheti a lengyel piacra nehezedő túlkínálati nyomást, de van itt még egy tényező is. Ez pedig az, hogy a tapasztalatok szerint igen sok a rossz minőségű, kis méretű, nem megfelelően színeződött alma az idén. Amennyiben ezeket nem sikerül a feldolgozóüzemekben értékesíteni, nem valószínű, hogy sokan megkockáztatnák az ilyen tételek jövő tavaszig történő betárolását, különösen a mai energiaárak mellett

- mondta Zbigniew Chołyk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?