Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

Brutálisan lecsökkent a paradicsom ára Lengyelországban: mi történik itt?

agrarszektor.hu
Csaknem 20%-ot estek az előző héten a paradicsomárak Lengyelországban, a brutális csökkenés egyik oka a szezonális kínálat bővülése. Ugyanakkor a szakértők szerint a zuhanó árak részben azért alakultak ki, mert a helyi létesítményekben termelt paradicsommal minőségi problémái voltak, így a termelők az árak visszafogására kényszerültek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szezonális kínálat bővülése miatt október második-harmadik hetében átlagosan 19%-kal estek az üvegházi paradicsomok árai Lengyelországban. A jelenlegi átlagár az 5-5,4 PLN/kg (435-465 Ft/kg) sávban mozog a korábbi hetekre jellemző 6-7 PLN/kg átlagárhoz képest. Az EastFruit szerint az árcsökkenés másik oka a helyi létesítményekben termelt paradicsom minőségi problémái voltak, a termelők ezért is kényszerültek az árak visszafogására. Ráadásul viszonylag nagy készletek vannak raktáron, mivel az általános inflációs környezet miatti áremelkedés hatására a kereslet jelentősen visszaesett, illetve a lengyel exportlehetőségek is beszűkültek, főleg az orosz-ukrán konfliktus tovagyűrűző hatásai miatt. A mostani hirtelen áresés ellenére a paradicsom a tavalyi árszinthez képest még mindig 37%-kal drágább, ezért elemzők szerint nem kizárt, hogy átmenetileg további ármérsékléssel próbálják kitakarítani a készleteket a forgalmazók - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?