Elképesztő: ki nem találnád, milyen gyümölcsöt termesztenek Olaszországban

Elképesztő: ki nem találnád, milyen gyümölcsöt termesztenek Olaszországban

agrarszektor.hu
A Fruit Attraction számos eredménye közül az egyik, hogy Basilicata régióban elkezdik a fehér szamóca termesztését. Íze az ananászhoz hasonlít, innen a gyümölcs neve, pineberry.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Érdekes megállapodást kötöttünk az amerikai EMCO CAL céggel, amely lehetővé tette számunkra, hogy Olaszországban kizárólagos licencjogosultjai legyünk a Florida Pearl pineberry termesztésének és forgalmazásának. A csupasz gyökerű friss növények átültetése néhány nap múlva kezdődik, így az első gyümölcsök karácsony környékén és májusig lesznek kaphatók. Az árajánlatok magasabbak, mint a piros szamócáé

- mondta Loris Gentile, a Gentile Group szövetkezet elnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, a következő szezonban csak néhány nagy kiskereskedelmi láncot és néhány általános piacot fognak ellátni Észak- és Közép-Olaszországban. A termés egy kis részét, körülbelül 15%-át exportálják majd Németországba, Franciaországba és Ausztriába, hogy visszajelzést kapjunk a piaci szereplőktől és a végső fogyasztóktól az olasz termékekről, talán már a 2023-24-es kampányra is kiterjeszthetik a projektet - írja a NAK. A pigmentáció hiánya azt jelenti, hogy a gyümölcsök húsa és héja fehér, ellenben az aszmagok pirosak. A fehér szamóca termőképessége hasonló a hagyományos piros szamócáéhoz, bár az osztályok kisebbek. Emellett a gyümölcsök sérülékenyebbek, ezért érzékenyebbek a dörzsölésre és a zúzódásra, különösen a melegebb időszakokban (április-május).

EZ IS ÉRDEKELHET

Francesca Quinto, a Gentile Group társalapítója megjegyezte, hogy a fehér szamóca leginkább a vendéglátói szektorban népszerű, de a friss fogyasztás is növekedni látszik. Nem az a küldetésük, hogy a piros szamócát helyettesítsék, hanem hogy szélesítsék a bogyós gyümölcsök választékát. Észak-Olaszország más régióiban is szeretnék elkezdeni termeszteni ezeket a gyümölcsöket, mivel ezek stratégiai szempontból jobb helyzetben vannak és közelebb vannak a piacokhoz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?