Vallottak az európai termelők: ebbe rengeteg gazdaság tönkre mehet

Vallottak az európai termelők: ebbe rengeteg gazdaság tönkre mehet

agrarszektor.hu
A Német Gazdaszövetség is elutasító a növényvédő szerek fenntartható alkalmazására vonatkozó iránymutatásokkal szemben. Az Európai Unió Mezőgazdasági Tanácsának szeptember 26-i, brüsszeli ülésén Berhnard Krüsken, a Német Gazdaszövetség (DBV, Deutscher Bauernverband) főtitkára a növényvédő szerekre vonatkozó új szabályozás tervezetének alapvető felülvizsgálatát sürgette.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezzel az új csomaggal az Európai Bizottság rengeteg területet venne ki a termelésből, ami végeredményben az európai mezőgazdasági áruk importját, a termelés harmadik országokba történő kihelyezését jelentené. A most bemutatott hatásvizsgálat hiányos, és ismét bizonyítja, hogy a Bizottság nem rendelkezik válaszokkal javaslatainak potenciális következményeire. Felszólítjuk a Bizottságot arra, hogy térjünk vissza a szilárd tényeken, adatokon alapuló szakmai vitákhoz.

Az előző hetekben több száz gazdálkodó élt azzal a lehetőséggel, hogy elutasítását fejezze ki a Bizottság javaslattervezetével szemben, amely a növényvédő szerek fenntartható használatának új irányvonalait tartalmazza. Meglátásuk szerint az úgynevezett érzékeny térségekben (sensitive areas) számos zöldség-, gyümölcs és szőlőtermesztő gazdaság menne tönkre, a burgonya termesztése pedig gyakorlatilag ellehetetlenülne. A gazdák többségének véleménye szerint jellemző a tervezett célon messze túlmutató uniós javaslatokra, hogy még a jelenlegi biogazdálkodóknak is nehézséget okozna az új intézkedések betartása, és jelentős hozamvisszaeséssel és minőségromlással lennének csak képesek folytatni a termelést - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?