Új növények tarolhatják le a magyar földeket: búcsúzhatunk a kukoricától?

Új növények tarolhatják le a magyar földeket: búcsúzhatunk a kukoricától?

agrarszektor.hu
Az idei aszály átlagosan 30-80 százalékos kukorica- és napraforgó-terméskiesést eredményezett a kelet-magyarországi ökológiai tájkörzetekben. A lakosság ellátását ez nem veszélyezteti, az exportra szánt termés mennyisége azonban jelentősen csökkent - hangzott el a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézete által szervezett idei, XXVI. Kukorica-, Napraforgó- és Szójatermesztési Tanácskozáson.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A termesztéstechnológiák újragondolására, az egyre szárazabbá váló klímához való alkalmazkodásra van szükség a hazai kukorica- és napraforgó-termelésben. A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karán (MÉK) immár 39 éve folytatott tartamkísérletek révén a legkülönbözőbb időjárási körülmények között végezhetjük a tápanyagellátást, vetésváltást, növényvédelmet érintő kutatásokat. Olyan high-tech technológiai megoldásokat tudtunk eredményeink alapján komplex módon kidolgozni, amelyek lehetővé teszik, hogy még hatékonyabban segítsük a növények növekedését, fejlődését. Ezek számos területen megoldást jelenthetnek az aszály sújtotta kukorica- és napraforgó-termelő ágazat számára - mondta a hirek.unideb.hu-nak Pepó Péter, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar egyetemi tanára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pepó Péter kiemelte: a Debreceni Egyetem Látóképi Kísérleti Telepének adatai szerint idén mindössze 117 mm csapadék hullott a kukorica tenyészidejében. Június és augusztus között a hőmérséklet 2-4 Celsius fokkal haladta meg a sokéves átlagot és az intenzív UV-sugárzás fiziológiai szeneszcenciát, azaz öregedést okozott a növények levelein. Ezek a körülmények együttesen járultak hozzá a kukorica-, valamint a napraforgótermés mennyiségének jelentős csökkenéséhez. Jelenleg hazánk 4,5 millió hektár szántóterületének 2 százalékát, 90-100 ezer hektárt öntözünk. A vízellátás nélküli, száraz területeken is van azonban lehetőség jó termésre, megfelelő vetésváltással, talajműveléssel, talajkondicionáló szerek használatával, tápanyag-visszapótlással, fajtamegválasztással és növényvédelemmel tudjuk csökkenteni az aszály-okozta károkat. Ezen ismereteinket szeretnénk átadni a termelőknek, bemutatni az ágazat szereplőinek - tette hozzá a Növénytudományi Intézet egyetemi tanára.

EZ IS ÉRDEKELHET

Soha nem fordult még elő, hogy a nyári és az őszi betakarítású növényeket egy évben egyszerre érintette az aszály - hangzott el a Kukorica-, Napraforgó- és Szójatermesztési Tanácskozáson. Az őszi betakarítású növények közül a kukoricát viselte meg leginkább a száraz időjárás. Az idei terméskiesés a hazai ellátást nem, az export árualapot azonban jelentősen érinti. A kukorica terméshozama az európai szintektől is elmarad, ez pedig az élelmiszerek és a takarmányozás területén is az árak emelkedését okozza - jelentette ki Árendás Tamás, az Eötvös Lóránd Kutatási Hálózat Agrártudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársa.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?