Ijesztő, ami a földeken zajlik: sokkoló hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Ijesztő, ami a földeken zajlik: sokkoló hírek érkeztek a magyar kukoricáról

Teljesen elesett kukoricafronton Kelet-Magyarország, és mostanra nyugaton is egyre több helyen akadnak gondok a vetéssel - tájékoztatta az Agrárszektort Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke. Hozzátette, bíznak abban, hogy a Dunántúlon lesz annyi kukorica, hogy a belső felhasználásra elegendő lesz. A szakember szerint az már most biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés hazánkban, ami részben annak is "köszönhető", hogy míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Habár eddig úgy tűnt, hogy nyugaton nem olyan rossz a kukoricahelyzet Magyarországon, mint keleten, mostanra a Dunántúlt is "elérte az aszály", és egyre több helyen akadnak gondok a kukoricával. Jelenleg azt látni, hogy sok helyen mennek tönkre a vetések nyugaton is, de az biztos, hogy Kelet-Magyarország teljesen elesett kukoricafronton - mondta az Agrárszektornak Petőházi Tamás. Hozzátette, keleten a legtöbb helyen silózzák be a kukoricát, és vannak helyek, ahol annyira siralmas a helyzet, hogy mindössze minden 300. kukoricatövön van csak egy csőkezdemény. Kiemelte, gyakorlatilag most tartunk ott, hogy nem lehet megmondani pontosan, mennyi kukorica várható idén, illetve mennyire rossz a helyzet a Dunántúlon.

Bízunk abban, hogy Nyugat-Magyarországon lesz annyira kukoricatermés, hogy a belső felhasználásra elég lesz. Ez 5 millió tonna körüli mennyiséget jelent, de ebben benne vannak a bioetanol gyárak is, ahol a takarmány a melléktermék. Kérdéses azonban, hogy a mostani válság hatására, hogyan változik az állatlétszám hazánkban, és ebből kifolyólag a takarmány mennyisége, ami a bioetanol gyárakban keletkezik. Azt lehet mondani, hogy jelenleg teljes a bizonytalanság itthon.

Petőházi Tamás az árakkal kapcsolatban elmondta, hogy nagyon kaotikus a helyzet, jelenleg naponta változik például a kukorica ára is. A szakember szerint teljesen más helyzet lesz már itthon 2022 őszén is, hiszen míg eddig 430-470 ezer forint volt egy hektár őszi kalászos élőállítási költsége, most úgy látszik, hogy ez el fogja érni a 660-700 ezer forintot is hektáronként. Az biztos, hogy nagyon át fog rendeződni a szántóföldi növénytermesztés Magyarországon, az még ugyan kérdéses, hogy milyen mértékben, de azt látni, hogy több napraforgó lesz, viszont kevesebb repce a hazai földeken.

2022-2023-ban a legnagyobb mértékben a bekerülési költségek fogják meghatározni azt, hogy melyik gazda, milyen növényt választ és termeszt

 - hangsúlyozta Petőházi Tamás.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?