Megszólalt Nagy István az ukrajnai útjáról: kiderült kivel és miről egyeztetett

Megszólalt Nagy István az ukrajnai útjáról: kiderült kivel és miről egyeztetett

agrarszektor.hu
Magyarország kész szorosan együttműködni és segíteni az ukrán gabonakivitel azonnali szélesítése érdekében - közölte Nagy István agrárminiszter, miután Mikola Szolszkijjel, Ukrajna agrárpolitikai és élelmiszerügyi miniszterével egyeztetett csütörtökön, Lembergben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gabonakrízis nemcsak Ukrajnát és Magyarországot, hanem az egész világot érinti és komoly kihívás elé állítja. A háború sajnálatos következménye, hogy a kikötők zárva vannak, és az a termésmennyiség, ami segít megelőzni a világ más részein az éhínséget, nem kerül forgalomba. Ha ez továbbra is így maradna, akkor a probléma az egész világra kiterjedhet, s azok, akik éheznek, megindulhatnak, és komoly migrációs krízis elé állíthatják Európát - tette hozzá Nagy István.

Az agrárminiszter kiemelte: azonnal és hosszabb távú megoldásokat kell találni az ukrán gabonaexporttal kapcsolatban, hazánk pedig kész együttműködni a kiviteli lehetőségek azonnali szélesítése érdekében. A vasút, az átrakodók és a tárolók fejlesztése rendkívül fontos, közös fellépéssel és megfelelő alátámasztással pedig az Európai Unió is támogathatja ezeket a beruházásokat. A magyar-ukrán határmenti térségben olyan vállalkozási övezetet kell kialakítani, ahol az új feldolgozó üzemek felépülhetnek, hiszen ez egy stratégiai kérdés, ami hosszú távon jelent élelmezés-ellátási biztonságot az egész világ számára - hangsúlyozta Nagy István. A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a határmenti beruházások tekintetében nemcsak a gabonáról kell beszélni, hanem Ukrajna európai gazdasági kapcsolatainak bővítéséről is. Észak-keleti szomszédunk a kialakult válság kapcsán megoldásként tekint Magyarországra, és kifejezte háláját a magyar kormány konstruktív hozzáállásáért - húzta alá a tárcavezető.

Kifejtette, Ukrajna a világ negyedik legnagyobb gabonaexportőre, a globális piac 9%-át látja el gabonával, emellett 42%-os részesedése van a napraforgóolaj és 16%-os a kukoricapiacon. A háború előtti időszakban szomszédunk 400 millió főnek elegendő gabonát termelt. Békeidőben Ukrajna exportjának csaknem 90%-át a fekete-tengeri kikötőkön keresztül bonyolította le. A tárcavezető szerint az orosz-ukrán háború kapcsán mielőbbi fegyverszünetre és tárgyalásokra van szükség. Magyarország álláspontja kezdettől fogva világos: mi békét szeretnénk, és az európai fórumokon is ezt képviseljük. Ma már mindenki láthatja, hogy a háború Európának árt a legtöbbet - húzta alá a miniszter.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?