Elkezdtek kiszáradni a folyók Olaszországban: vészhelyzet kihirdetését kérik

Elkezdtek kiszáradni a folyók Olaszországban: vészhelyzet kihirdetését kérik

MTI
A hosszan tartó súlyos aszály miatt annyira elapadt a leghosszabb olasz folyó, a Pó vize, hogy már a sós tenger nyomul be a medrébe. Több folyónál okoz problémát az aszály az országban, a szárazság sújtotta régiók a kormány segítségét várják. Ugyanakkor Mario Draghi miniszterelnök rámutatott, a víztározók és -vezetékek olyan ramaty állapotban vannak, hogy a víz 30 százaléka veszendőbe megy. Mindeközben Emilia-Romagna tartomány elnöke országos vészhelyzet kihirdetését kérte az olasz kormánytól a súlyos aszály miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A néhány napos adatok szerint már 30 kilométer hosszan keveredett össze az édesvíz a sós tengervízzel, amire eddig még nem volt példa a feljegyzések kezdete óta. Az aszály következtében elapadt folyó medre még jobban kiszárad a só miatt. Az aszály a mezőgazdasági termelés 30 százalékát és az állattartás felét veszélyezteti a Pó-síkságon az ágazati szövetség szerint. Az elmúlt napok nem túl nagy esői csak a Pó mellékfolyóin eredményeztek némi javulást. A 652 kilométeres Pó mentén mindenütt a "súlyos aszály" fokozatát jelzik a mérőállomások. A lombardiai Cremonánál a folyó szintje 8,20 méterrel marad el a szezonális átlagtól.

A Rómán végigkanyargó Tevere folyó szintje is nagyon mélyre süllyedt a szárazság miatt. A Tevere helyenként már nem több egy sekély pocsolyánál - érzékeltette a helyzetet a La Repubblica című lap. A kiszáradó folyó medréből biciklik, elektromos rollerek és más limlomok kerülnek elő. Az alacsony vízszint miatt nem járnak a turistákat szállító kompok. A halakat pusztulás fenyegeti.

Mindeközben Stefano Bonaccini, Emilia-Romagna tartomány elnöke levélben kérte Mario Draghi olasz miniszterelnököt, hogy a súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését rendelje el - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Tekintettel az időjárási körülmények természetet, népességet és a mezőgazdaságot egyaránt érintő jellegére és súlyosságára, amelyek az elkövetkező hónapokban még súlyosbodhatnak is, az Emilia-Romagna régió egész területén kibontakozó súlyos aszály miatt nemzeti vészhelyzet kihirdetését kérjük.

Bonaccini szerint a sürgősen és középtávon bevezetendő intézkedések 36,7 millió euró költségvetési keretet igényelnek. Az országos gazdaszervezet, a Coldiretti regionális tagozata szerint tovább súlyosbítja a helyzetet, hogy a Pó alacsony vízszintje miatt az Adriai-tenger sós vize csaknem 30 km-re visszaáramlott a folyóba, ami a környék élelmiszertermelésének akár 30%-át is veszélybe sodorhatja. A szervezet helyzetjelentése szerint jelenleg a régió gyümölcstermelésének 15%-a ment veszendőbe a 40°C-ot meghaladó napi csúcshőmérsékleti értékek miatt, és a 2022-es év eddigi csapadékösszege nem éri el a sokéves átlag felét sem. A Pó alacsony vízszintje miatt "gyakorlatilag felismerhetetlenné vált", és a környékbeli tavak feltöltöttsége is jóval az átlag alatti (Lago Maggiore: 26%, Comói-tó: 11%, Garda-tó: 54%). A vészhelyzet nem korlátozódik Emilia-Romagna tartományra, mivel az aszályhelyzet Olaszország teljes területének 28%-át érinti.

Ettore Prandini, a Coldiretti elnöke szerint a folyók és tavak jelenlegi állapota, az emelkedő hőmérsékletek és a szárazság nemzeti élelmiszer-termelési kapacitásokra kifejtett hatásai miatt fel kell gyorsítani az országos víztározó rendszer kiépítésének és bővítésének ütemét.

Olaszország a csapadékvíznek mindössze 11%-át képes felfogni, ám egy megfelelően működő országos rendszerrel ez akár 50%-ra is növelhető lenne, így képesek lennénk elkerülni az idei hasonló, és már nem először jelentkező krízishelyzeteket.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?