Támad a napraforgó legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Támad a napraforgó legrettegettebb betegsége: mutatjuk, hogyan védekezz ellene

Tóth Enikő
A folyamatos és intenzív melegedésnek köszönhetően gyors ütemben növekszik a napraforgó, néhol már a csillagbimbós állapotot is eléri az állomány, éppen ezért a betegségek is hamarabb érkeznek. Egyre több helyen jelenik meg a fehérpenészes rothadás, a szklerotíniás fertőzés primer tünetei; így most van itt az ideje a napraforgó gombaölő szeres állományvédelmének.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A júniusi eleji bőséges csapadék hatására szinte embernyi magasságúra nőtt már a napraforgó. A csillagbimbós növények jelenleg érzékeny fázisban vannak, ilyenkor egyre több helyen jelennek meg a fertőzés tünetei. A fertőzés hatására elhalnak a növények gyökerei és a gyökérnyaki rész, mert a betegség elzárja az edénynyalábot, és hervadásos tüneteket okozva, a fertőzött egyedek pusztulását okozza a kórokozó. Jellemzően egymás mellett több növényt is képes megfertőzni a gomba, ezért átgondoltan kell megtervezni a védekezést - a legjobb védekezési megoldás a napraforgó vetésváltásos termesztése, melynek során csak 4-5 évente vetik ugyanarra a területre napraforgót.

A fehérpenészes rothadás megjelenése mellett a zárt és szinte folyamatosan párás növényállomány kedvező feltételeket teremt más, szárfoltosságot előidéző betegségeknek. A levél-és szárfoltosságok közül az utóbbi években kártétel szempontjából kiemelkedik a fóma és az alternaria, amelyek általában együtt jelennek meg. A fertőzés idejének szempontjából az időjárási feltételeknek fontos szerepük van, kedvező a magas páratartalom, a 20-25 °C hőmérséklet és a cseppfolyós víz jelenléte. A védekezés "klasszikus" időpontja a napraforgó csillagbimbós állapota, amely ugyan a legérzékenyebb állapot, de ekkora már intenzíven megtörténik a fertőzés. Eltérő színű és formájú foltokat okoz a napraforgó szárán a diaportés és a makrofominás megbetegedés is, sőt sebzéseken keresztül adottak a feltételek a szürkepenészes rothadás megjelenésének is.

Különösen veszélyes a helyzet ott, ahol a nyári viharokat jégverés is kísérte, mert a jégverés miatt keletkezett sebeken át a kórokozó könnyedén megfertőzi a napraforgót. A primer szklerotíniás fertőzés során az elhalt növényeken keletkező szkleróciumokból fog majd kiindulni a másodlagos vagy szekunder növényfertőzés. Ez már a napraforgó más részeit, a szárat, virágzatot, termést is képes megbetegíteni, ez pedig súlyos veszteséget okoz a napraforgó- és a repcetermelőknek.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?