Súlyos kijelentést tett Nagy István: szigorítani kell az uniós szabályokat

Súlyos kijelentést tett Nagy István: szigorítani kell az uniós szabályokat

agrarszektor.hu
Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre - közölte Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 13-i ülésén, Luxemburgban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A miniszter kiemelte, a klímaváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség védelme és a szennyezések visszaszorítása globális ügy, így egyértelmű, hogy ezeket a kihívásokat hatékonyan csak globális szinten lehetséges kezelni. Ezért nem elegendő pusztán az Európai Unió mezőgazdaságát fenntarthatóbbá tenni, hanem a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésekből. A világ többi része nélkül az EU egyedül nem lehet sikeres a globális környezeti kihívások kezelésében, teremtett világunk értékeinek megőrzésében - hangsúlyozta Nagy István.

A tárcavezető emlékeztetett, az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. A harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai, így a magyar gazdák versenyképességét. Ezért az uniós egészségügyi és környezetvédelmi termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre. E nélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt, az Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és jóval nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő - tette hozzá. Nagy István arra kérte az Európai Bizottságot, hogy az EU nevében megkötésre kerülő szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásai során legyen tekintettel az európai gazdák versenyképességére.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?