Kiderült a csúf igazság: így drágult meg brutálisan a műtrágya Magyarországon

Kiderült a csúf igazság: így drágult meg brutálisan a műtrágya Magyarországon

agrarszektor.hu
Mintegy 15 százalékkal csökkent a műtrágya-értékesítés 2022 első három havában az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest. Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) elemzése alapján a legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a kálium-klorid esetében történt, a legnagyobb kereslet pedig a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt megfigyelhető. Az értékesítési árak a megfigyelt időszakban kétszeresére, illetve majdnem a négyszeresére emelkedtek 2021 első negyedévéhez mérten.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2022 márciusában a műtrágya értékesített mennyisége Magyarországon a szezonnak megfelelően mintegy 15%-kal nőtt az egy hónappal korábbihoz képest, azonban 2021 márciusához mérten 21%-kal maradt el a felvásárolt volumen. Már az idei év februárjában érezhető volt a műtrágya értékesítésének visszaesése 2021 azonos időszakához viszonyítva, amikor is összességében 20%-kal kevesebbet vásároltak a gazdák - olvasható az AKI legfrissebb kiadványában. Ez nagy valószínűséggel annak köszönhető, hogy egyes termékek kínálata a műtrágyagyárak kapacitásának csökkentése, illetve időszaki leállása miatt bizonytalanná vált, illetve az árak további emelkedése más alternatív szerek felhasználásának irányába késztette a termelőket, így például talajkondicionálók alkalmazására, amelyek javítják a műtrágya hatékonyságát.

A vizsgált termékek értékesítési átlagárai a tárgyhónapban 1,7-17,1%-kal emelkedtek, az ammónium-nitrát és a Nirosol, DAM kivételével, a legnagyobb áremelkedést a kálium-klorid könyvelhette el. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adtak el a forgalmazók a tárgyhónapban, a második helyen a Nitrosol, DAM végzett, amely két termék a teljes havi értékesítés 88%-át adta. A megfigyelt termékek értékesítési árai az elmúlt év márciusához viszonyítva nagyjából 2-3,5-ször lettek magasabbak. A legnagyobb mértékben a Nitrosol, DAM és az ammónium-nitrát ára emelkedett. Az áremelkedés elsősorban a nitrogéntartalmú műtrágyákat érintette. Az összetett műtrágyák közül a MAP és az NPK 15-15-15 ára lényegesen kisebb mértékben nőtt.

A műtrágya értékesítés 2022 I-III. hónapjaiban az egy évvel korábbi azonos időszakban forgalmazott volumenhez képest azonban mintegy 15%-kal csökkent. A legnagyobb visszaesés az ammónium-nitrát és a kálium-klorid esetében történt. Az előző terméknél 67%-os, míg a másodiknál 37%-os volt a keresletcsökkenés. Az ammónium-nitrát visszaesését a gyártók ideiglenes bezárásai okozhatták, illetve a Nitrosol, DAM után ennek a műtrágyának nőtt a leginkább az ára (3,7-szeresére). A kálisó esetében a csökkenés oka a vetésszerkezet módosulásában keresendő vagy a gazdák kivártak az utolsó beszerzési pillanatig a költségek elosztása miatt. A legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) és a Nitrosol, DAM iránt volt. Az első negyedéves értékesítés 85%-át ez a két termék adta. Az értékesítési árak a megfigyelt időszakban kétszeresére, illetve majdnem a négyszeresére emelkedtek 2021 első negyedévéhez mérten.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?