Nagy változás jöhet a gabonatermelésben: ilyenek lehetnek a jövő szupernövényei

Nagy változás jöhet a gabonatermelésben: ilyenek lehetnek a jövő szupernövényei

MTI
Jobb minőségű búza előállításának új módjáról számolt be egy ausztrál tudósok által vezetett nemzetközi tanulmány. Az Adelaide-i Egyetem és a brit John Innes Központ kutatócsoportja a Science Advances című folyóiratban szerdán publikált tanulmányában olyan genetikai tényezőt azonosított, amely javítja a búza terméshozamát és akár 25 százalékkal növelheti a fehérjetartalmát.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Scott Boden, a tanulmány vezető szerzője az Adelaide-i Egyetem Mezőgazdasági, Élelmiszer- és Borászati Karának kutatója szerint a felfedezés révén jobb minőségű búzafajtákat lehet kifejleszteni. A világszerte elfogyasztott fehérje majdnem 20 százaléka búzából származik, ha pedig sikerül magasabb fehérjetartalmú gabonaféléket kifejleszteni, az hozzájárulhat a táplálóbb élelmiszerek, például kenyér és reggeli gabonafélék előállításához - hangsúlyozta a felfedezés jelentőségét Boden a sajtóközleményben. A kutatók először azonosítottak a reproduktív fejlődésért felelős gént előremutató genetikai szűrés segítségével.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az általunk azonosított genetikai variáció 15-25 százalékkal növeli a szabadföldön termesztett növények fehérjetartalmát. Ezek a fajták extra kalászt, úgynevezett páros kalászt is termelnek  

- mondta Boden.

A fehérjetartalom növekedése nem megy a termésmennyiség rovására, így ez a felfedezés még nagyobb gazdasági előnyökkel járhat a nemesítők és a termelők számára. Az új búzafajták a kutatók szerint két-három éven belül a nemesítők rendelkezésére állnak majd, a gazdák pedig egy évtizeden belül tapasztalhatják majd az új fajták előnyeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?