Óriási lehetőség: fontos szereplővé válhat Magyarország ezen az élelmiszerpiacon

Óriási lehetőség: fontos szereplővé válhat Magyarország ezen az élelmiszerpiacon

agrarszektor.hu
Ukrajna és Oroszország meghatározó termelője Európában a legkülönbözőbb szántóföldi növényeknek is, különösen a búzának és az olajos magvaknak. A két ország, súlyának megfelelően ugyanezen terményekből ökológiai gazdálkodásban, biominősítéssel is nagy mennyiséget állít elő. A háborús helyzet miatt ezek a tételek most kiestek az európai körforgásból, ami keresleti piacot generált - ismertette a helyzetet dr. Roszík Péter címzetes egyetemi docens, a magyar biominősítéseket végző Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A teljes kieső mennyiséget a magyar termelés természetesen nem tudja pótolni, ugyanakkor a mostani és még egy ideig várható hiány azt jelenti, hogy a hazai biotermelők még jobb áron tudják értékesíteni a készleteiket, ami egyértelműen látszik a vetésterületek növekedésén is. Olyan területek átállításáról van szó biobúzára vagy -napraforgóra, és -repcére, ahol előtte is ökológiai módon termeltek, csak valami mást. A minősítés megszerzése, az átállás a vegyszeres gazdálkodásról egy többéves folyamat, azt ennyire gyorsan nem lehetne megvalósítani - mutatott rá a szakember.

Dr. Roszík Péter beszélt arról is, hogy a biotermékek iránti igény ugyanakkor a fenti hatások nélkül is minden évben nő. A koronavírus-járvány alatti gazdasági visszaesés miatt arra számítottak a szakemberek, hogy csökken majd a biotermékek iránti nemzetközi kereslet, ehelyett a korábbinál is dinamikusabban bővült - talán az ilyen termékek magasabb vitamin- és tápanyagtartalma miatt. Most az energiaárak emelkedése csökkenthetné a fizetőképes keresletet, de ennek ismét csak semmi jele - foglalta össze a szakember.

Ugyanakkor tény, hogy a biominősítésű termékek teljes európai forgalmára, volumenére nincs pontos adat. Ezek - egyelőre - nem tőzsdei termékek, ezért az ügyletek csak a vevő és az eladó között zajlanak. A kötelező statisztikai nyilvántartást a közeljövőben tervezik bevezetni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?