Saras eső tarolja le Magyarországot: erre jobb lesz felkészülni

Saras eső tarolja le Magyarországot: erre jobb lesz felkészülni

MTI
Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Azt írták: több hullámban érkezik szaharai eredetű por a légkörbe, s a pénteki csapadék miatt ez most is sáros esőt okozhat, amely ismét nyomot hagyhat a tereptárgyakon, gépjárműveken. A meteorológiai szolgálat bejegyzésében a Másfél fok - éghajlatváltozás közérthetően nevű szakportál rövid összefoglalóját is megosztotta a témában. Ebben azt írták, akár a globális áramlási rendszer, közvetve pedig a klíma változása is okozhatja, hogy az utóbbi időben többször előfordul sáros eső Magyarországon.

Egy, több magyar kutató által publikált cikkben meg is vizsgálták, hogyan alakult a Szaharából Európába érkező por mennyisége az elmúlt évtizedekben. A mérések azt mutatják, hogy az utóbbi 10 évben több mint kétszer annyi alkalommal fordult elő hasonló eset, mint korábban évtizedekig. Ennek - szerintük - az a fő oka, hogy több ciklon alakult ki, amely a sivatagban felveri a port és keresztülfújja azt a Földközi-tengeren.

Egy már régóta vizsgált összefüggés arra is rámutatott, hogy mivel a sarkvidékek jobban melegednek, mint a trópusok, ezért a hőmérséklet-különbség csökken. Az emiatt kialakuló nyugat-keleti áramlás is gyengül, a futóáramlás "behullámzik", és ez extrém kilengésekhez vezet a közepes szélességeken. Emiatt gyakoribbá válhattak a saras esős helyzetek - írták.

Hozzátették: ha ez a trend így folytatódik, télen és nyáron is többször okozhat a szokásosnál hidegebb vagy forróbb időt, sőt, a kontinens egyes részein hevesebb esőzéseket, áradásokat is. Ezzel együtt kiemelték, hogy bár a mediterrán térség sokszor szenved tőle, a szaharai homok önmagában nem probléma, sőt a Szaharától nyugatra kimondottan termékenyen hat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?