Fontos lépést tett Ukrajna: ez egész Európa mezőgazdaságára hatással lesz

Fontos lépést tett Ukrajna: ez egész Európa mezőgazdaságára hatással lesz

agrarszektor.hu
A kereskedők szárazföldön kezdték meg az első ukrán kukoricatermés Európába szállítását, mivel az ország tengeri kikötői továbbra is zárva vannak az orosz invázió miatt - közölte vasárnap az APK-Inform mezőgazdasági tanácsadó cég.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ukrajna világszinten is jelentős gabonaexportőr, és szinte a teljes exportját hagyományosan fekete-tengeri kikötőiből szállítják. A havi gabonaexport a háború előtt meghaladta az 5 millió tonnát - írta meg a Portfolio. A kereskedők és a mezőgazdasági illetékesek elmondták, hogy Ukrajna, amelynek még mindig jelentős mennyiségű gabonája van raktáron, megkezdheti a vasúti exportot a nyugati határán keresztül.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A logisztikával kapcsolatos nehézségek továbbra is fennállnak, a kínálat továbbra is meghaladja a keresletet, de az árak már nem csökkennek tovább - közölte az APK-Inform. A mezőgazdasági tanácsadó cég tájékoztatása szerint az ukrán DAP (Delivered At Place) kukorica ára a lengyelországi és balti államokban tonnánként 250-265 dollár, Szlovákia esetében pedig 275 dollár volt. Az ukrán közlekedési hatóságok szerint havonta akár 600 ezer tonna gabonát tudnak exportálni vonattal Ukrajnából Európába.

 

Az APK-Inform mult heti tájékoztatása szerint Ukrajna gabonaexportja elérheti a 44 millió tonnát a 2021/2022-es július-júniusi szezonban. Márciustól júniusig viszont mindössze 1 millió tonna gabona szállítására számítanak logisztikai problémák miatt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58