Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen salátát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Unió tagállamai évente 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente, amelynek csaknem a felét Spanyolország adja. Az unión belül a spanyolok a legnagyobb exportőrök is, a legnagyobb importőr pedig Németország - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb elemzéséből. Magyarországon az utóbbi időben csökkent a salátafélék termőterülete, így a salátatermés mennyisége is, emiatt jelentősen megnőtt az import. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok körében egyre kevésbé népszerű a fejessaláta, inkább az egyéb salátafélék, a tépő- és a jégsaláták felé fordult az érdeklődés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 2,3-2,4 millió tonna salátát termelnek évente. Spanyolország 0,96-1 millió tonna/év mennyiséggel az unió vezető salátatermelője. A közösség belső piacán a legnagyobb fejessaláta-exportőr Spanyolország, majd Hollandia és Olaszország következnek a sorban - olvasható az AKI PÁIR legújabb kiadványában. A legnagyobb fejessaláta-importőrök Németország és Olaszország. Spanyolország fejessaláta-kiszállítása a közösség belső piacára 4%-kal, összesen 363,7 ezer tonnára emelkedett 2021-ben az előző évihez képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

Az unió belső piacán az egyéb salátafélék legnagyobb exportőre Spanyolország, Hollandia és Németország áll a második és harmadik helyen. Az egyéb salátafélék legnagyobb importőrei pedig Németország és Hollandia. A spanyolok kiszállítása a termékkörből a közösség belső piacára 14%-kal volt több (292,7 ezer tonna) 2021-ben, mint egy évvel korábban.

A KSH által közzétett adatokból az is kiderült, hogy az elmúlt 5 évben határozottan csökkenő tendenciát mutat a fejes saláta termesztése Magyarországon. 2015-ben még 365 hektárnyi területen termesztettek salátát a magyar gazdák, több mint 12 ezer tonnás mennyiségben, ez azonban 2019-re 299 hektárnyi területre és 8,3 ezer tonnára zsugorodott, 2020-ban pedig, ugyanannyi hektáron, de már csak 7,79 ezer tonna salátát termeltek. Ráadásul az utóbbi években egyre inkább megtörni látszik a fejes saláták egyeduralma Magyarországon. Noha még mindig sokan keresik ezt a népszerű leveles zöldséget, de folyamatosan nő az érdeklődés a többi salátaféle iránt is, különös tekintettel a jégsalátákra és a tépősalátákra. Az Agrárszektor által korábban megkérdezett salátatermesztők arról számoltak be, hogy a katasztrofális 2020-as év után tavaly rendeződni látszott a helyzetük, bár a szélsőséges időjárási jelenségek komoly kihívást tudnak jelenteni az ágazatban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A KSH adatai szerint Magyarország fejessaláta-behozatala 29%-kal (1,97 ezer tonnára) nőtt 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb beszállító Spanyolország volt, ahonnan 1,05 ezer tonna fejes saláta érkezett. A kivitel 9%-kal 1,07 ezer tonnára csökkent - elsősorban Csehország, valamint Románia felé - ugyanebben az összehasonlításban. Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 409,9 millió forint, az import értéke 627,5 millió forint volt 2021-ben. Az egyéb salátafélék (a fejes saláta kivételével) exportjából származó bevétel 2,18 milliárd forint, az import értéke 4,86 milliárd forint volt 2021-ben. A volument tekintve a behozatal 2%-kal (12,6 ezer tonnára) nőtt 2021-ben. A legnagyobb beszállító Spanyolország, ahonnan 7,6 ezer tonna saláta érkezett. A kivitel 1%-kal mérséklődött, 4,8 ezer tonna volt 2021-ben. A legnagyobb célpiacra, Romániába 16%-kal 4 ezer tonnára bővült a kiszállított mennyiség.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta termelői ára 2%-kal 200 forint/darabra, a jégsaláta termelői ára 14%-kal 312 forint/darabra, a Lollo típusú tépősalátáké (Lollo rosso, Lollo bionda) 24-25%-kal 261 forint/darabra emelkedett 2022 1-11. hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 36%-kal (241 forint/darab), a jégsalátáé 25 százalékkal (435 forint/darab), a Lollo típusú tépősalátáké 10%-kal (297 forint/darab) volt magasabb 2022 1-11. hetében az egy évvel korábbinál.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?