JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
Az ökológiai gazdálkodás ötvözi a hagyományt, a tudományos kutatás és az innováció eredményeit, így törekszik a környezet megóvására. Az ágazat - a társadalmi, gazdasági szempontokat is figyelembe véve -, az egészséges életmódot támogató mezőgazdaság és élelmiszertermelés megteremtését segíti, így kiemelt szerepe van a hazai fenntarthatósági törekvések elérésében - olvasható az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) oldalán. Ezért jelent mérföldkövet a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért címmel született minisztériumi dokumentum, mely az ágazat 2022-2027 közötti fejlesztési irányait határozza meg.
A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét. Ahogy Dr. Nagy Istán agrárminiszter a dokumentum előszavában megírta, a versenyképesség nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációinak érdekeihez.
- mutatott rá Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.
A szakember szerint az ismeretátadás az új kutatási eredmények gyakorlati alkalmazása tekintetében is kulcsfontosságú, mindamellett, hogy szükség van olyan hozzáértő, jól képzett szakemberek képzésére, akiket a gazda bevonhat a mindennapi munkába. Nélkülözhetetlenek a bemutatóüzemek, a jól felszerelt öko tangazdaságok, és a megfelelő egyetemi oktatás - említett néhány kiemelt területet Dr. Drexler Dóra.
Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban, és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik. Az ÖMKi tízéves kutatói, valamint hazai és nemzetközi ökogazdálkodási tapasztalataival vállalt szerepet a dokumentum előkészítésében.