Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

Igazi csodaszer terem a magyar földeken: rengeteg van belőle, mégis alig esszük

agrarszektor.hu
November közepétől indult el a torma betakarítása, ezzel együtt pedig a növény értékesítése és feldolgozása is. És bár Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít, a hazai fogyasztás egyelőre még csekély. A termelők szorgosan keresik a torma helyét a magyar élelmiszer-feldolgozásban, illetve a gyógyászati - beleértve az állatgyógyászati - felhasználás lehetőségeit is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Keveset tudunk még a torma népegészségügyi jelentőségéről, pedig a hideg beköszöntével igazi társunk lehet a megelőzésben. A magyar orvoslásban korábban gyógyszerként szerepelt a torma és az életerő jelképeként tartották számon: korábbról ismert, hogy az egyik legfőbb népi kezelési módszer volt a vashiányos vérszegénységben, a skorbut (C-vitamin-hiánybetegség) leküzdésében - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A tormát ugyanis gyógy- és fűszernövényként a magyarok terjesztették el Európában. Számos jótékony összetevője van, mely támogatja az immunrendszerünk normál működését. Ilyenek például a mustárolaj (antioxidáns, antibiotikus - baktériumölő és gátló - hatás), a szinigrin (sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatás), a glukonnaszturcin (légutak irritációja ellen, szívizom egészsége érdekében kifejtett hatás), a flavonok (immunerősítő, asztmaellenes, antivirális, májvédő hatás), valamint jelentős a kálium-, kalcium-, magnézium-, kén- és foszfortartalma, illetve az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.

A torma ezen összetevők ismeretében számtalan gyógyító hatással bír. Ezek közül néhány:

  • véd a légúti megbetegedések, a nátha, asztma, mandulagyulladás, illetve köhögéssel járó egyéb megbetegedések ellen,
  • lázcsökkentő, izzasztó, méregtelenítő, vizelethajtó hatással is bír, így védelmet nyújt a különböző húgyúti megbetegedések és a vesekő, epekő ellen,
  • fájdalomcsillapító hatású, kiemelten hatékony az idegi fájdalom csillapító hatása, de sikeresen alkalmazható menstruációs és bélgörcsök ellen is,
  • reuma és köszvény gyógyításában is van szerepe,
  • emésztőszervi megbetegedések esetén kiválóan alkalmazható, sőt, gyomorrontás esetén is ajánlatos,
  • folyamatos fogyasztása csökkenti a vér koleszterint, tisztítja az érrendszert, ezzel fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésnél,
  • valamint javítja a nyirokkeringést fokozza a méregtelenítést.

A tormát a felsoroltak szerint mind megelőzésre, mind gyógyításra lehet használni, de talán a szemléletváltáshoz fontos lenne, hogy elsődlegesen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Ahogy Dr. Felszeghi Sára, a Miskolci Egyetem egyetemi docense, egyben vezető főorvosa még a nyár végi I. Újlétai torma napon fogalmazott: ma a halálozások körülbelül 51%-a úgy következik be, hogy nemhogy abban meghalni, de azt elkapni sem kellene: ebből is látszik sajnos, hogy szükség lenne az immunerősítésre, ez az úgynevezett "primer prevenció", amire a torma felettébb alkalmas lenne. A szakember szerint a növényt emellett a betegségek korai felismerése esetében mint természetes "kezelőszert", ugyancsak kiválóan lehetne alkalmazni, ez pedig az ún. "secunder precenció" lenne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?