Lábaink előtt hever az aranyat érő csodaszer: ingyen van, sokan mégis fizetnek érte

Lábaink előtt hever az aranyat érő csodaszer: ingyen van, sokan mégis fizetnek érte

Tóth Enikő
Igazi C-vitamin-bomba a csipkebogyó (hecsedli). A kis piros bogyójú savanykás gyümölcs a vadrózsa termése, így belefuthatunk szinte mindenhol, akár egy erdei sétánk közben, akár határszemlézés alatt, de a terjedelmes vadrózsabokrok cserjés domboldalokon, elvadult kertekben vagy akár a kerítés mellett is megbújhatnak. De mégis miért jó őket begyűjteni?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csipkebogyó az egyik legkiválóbb természetes C-vitamin-forrás, hiszen rengeteg aszkorbinsavat tartalmaz. Ha szemfülesek vagyunk, egy-egy természetbeni túránk vagy sétánk alatt eleget be tudunk gyűjteni akár teához, vagy lekvárhoz. Viszont mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy a csipkebogyót sem szabad bármikor, bármilyen állapotban leszedni. Sőt, emellett a tartósításában és felhasználásában is vannak szabályok. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Mindig közepesen érett csipkebogyót szedjünk, hiszen a mélyvörös bogyóknak már lecsökkent a C-vitamin tartalma. Érdemes az első fagyok környékén szedni, mondhatnánk akkor amikor "megcsípi a dér", ez lehet november elejétől egészen a végéig.

A feldolgozása során, a minél magasabb hőhatás miatt sokat veszít a C-vitamin tartalmából, ezért érdemes hideg vízben áztatni a forrázás helyett. A csipkebogyó értékét az adja, hogy legfontosabb C vitamin forrásunk. Még a vitaminbomba hírében álló citromnál is tízszer több C-vitamint tartalmaz! Az ínséges téli időszakban különösen meg kell becsülnünk!

A szedést követően a lehető leghamarabb kezdjük el szárítani vagy feldolgozni, mert nagyon hamar romlásnak indulhat a bogyó. Az összegyűjtött bogyókat nem szabad rázni, töretni, és tilos sokáig zacskóban tartani, mert pár óra alatt befülled, és megpenészedik. Minél hamarabb kezdjük el a felvágásuk és szárításuk. A bennük lévő apró magvakat és szőröcskéket el kell távolítani (mivel a szőrök nagyon szúrják a kezet, ez kellemetlen munka.) A felvágás után marad a bogyó puszta héja, ez az értékes csipkehús. Kiterítve kell megszárítani, míg zörgős nem lesz. A csipkebogyókat nem érdemes egészben szárítani, ugyanis a gyümölcsben lévő víztartalom csak a termés csúcsán lévő szűk nyíláson tud elpárologni. A csipkebogyó héja rendkívül kemény, felületét vastag, összefüggő kutikulával védett bőrszövet borítja, a terméshúsban lévő nedvesség pedig elősegíti a C-vitamin bomlását. Ezért is fontos a felezett vagy aprított, kimagozott csipkebogyók gyors szárítása. A szárítást vékonyan elterítve természetes vagy mesterséges úton végezhetjük. A szárított gyümölcsöket természetes anyagból készült tárolóedényekben kell tárolni (pl. kosár, papírzacskó, ritka szövésű textilzsákok). A feldolgozás és a tárolás során kerülni kell a fémtárgyak használatát, mert a gyümölcs felveheti az ízét. Körülbelül 4 kg friss gyümölcsből 1 kg száraz csipkehúst lehet előállítani.

Az elfogyasztani kívánt csipkebogyó mindenképpen olyan rózsabokorról származzon, amely nem volt rovarirtó szerrel kezelve. Még ha a haszonnövényeken biztonságosan alkalmazható rovarirtó szerrel is volt kezelve a bokor, a legjobb megoldás, ha a begyűjtött csipkebogyó kizárólag biológiai módszerekkel, vegyszermentesen kezelt bokorról származik. Bár ezeknek kevés az esélye a vadon termett erdei bokroknál, érdemes körültekintőnek lenni.

A csipkebogyó szedése

Azt már tudjuk hogy szúrós és sűrű bokorról van szó, de meg van a módja hogy ne sértsük fel a bőrünket szedés közben. Készüljünk eszközökkel:

  • Kesztyű: Mivel a csipkebokor rendkívül tövises, szükség van egy vastag, kertészkedéshez alkalmas kesztyűre.
  • Kampó: Nagy segítségünkre lehet az ágak széthajtásához.
  • Vödör, vagy szélesebb edény: Egy praktikus, széles gyűjtő-edénnyel készüljünk, hogy az elsőként leszedett bogyószemek ne nyomódjanak a folyamatos szedés alatt.

És ha már ennyire bonyolult a szedése és a feldolgozása, mégis miért érné meg nekünk ezzel dolgozni? - merülhet fel a kérdés. A válasz egyszerű: Ez a kis apró gyümölcs az egyik legnagyobb gyógyhatású növényünk, amit már a népi gyógyászat is előszeretettel alkalmazott. Rengeteg módja van a fogyasztásának, készülhet belőle lekvár, likőr, dzsem, pálinka, bor, de még kozmetikumként bőrápolószer is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően nagy segítségünkre lehet a télen gyakran előforduló influenzás, meghűléses megbetegedések, légúti panaszok megelőzésében, és általános roborálóként, immunerősítőként az ilyen jellegű megbetegedések gyógyításában is. Tavaszi fáradtság megelőzésére, kezelésére szintén alkalmas. A P vitamin a természetes élelmiszerekben a C-vitamin kísérőjeként fordul elő, segíti a C-vitamin felszívódását, gátolja annak oxidációját (elbomlását), valamint erősíti a hajszálereket, így a bőrfelszíni bevérzések és orrvérzés megelőzésében is szerepe lehet. Emellett vizelethajtó, vese- és húgykőoldó teakeverékek alkotója pl. csalánnal, petrezselyemgyökérrel és kökényterméssel. A csipkebogyó gyulladáscsökkentő hatóanyagai miatt hólyaghurut, illetve vese- és kismedencei gyulladás kezelésére már gyógyszeripari cégek is használják, de epe- és májpanaszok kezelésére szolgáló keverékek alapanyagaként is használatos. Kiváló bőrápoló, finomítja a ráncokat, hidratáló, jó hatású a zsíros bőrre, regenerálja a berepedezett bőrt. Az ajkak és a haj ápolására is bevethetjük. A legjobb eredmény érdekében olajos kivonatát érdemes alkalmazni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?