Teljesen átalakulhat a szőlőtermesztés Magyarországon: a borok íze is megváltozhat

Teljesen átalakulhat a szőlőtermesztés Magyarországon: a borok íze is megváltozhat

MTI
Magyarországon a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a termelők felismerték: valamit tenni kell annak érdekében, hogy a fajtahasználatunk a klímaváltozás prognosztizálható körülményei között a jövőben is megfelelő legyen a szőlőtermesztés számára - mondta Kocsis László, akadémiai doktor Verpeléten, a Szüret 2030: Termelői aggodalmak és kutatási feladatok, válaszok címmel rendezett konferencián.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kocsis László a Varsányi Pincészetben tartott konferencián hangsúlyozta, hogy tisztában kell lenni a biológiai alapokkal, hogy azok mennyiben befolyásolják az éghajlatváltozáshoz történő adaptációkat. A professzor közölte, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa létrehozott agy szakmaközi bizottságot, majd egy előkészítő munkát végzett termelői kérdőívek alapján. Meghatározták, hogy milyen fajták borszelekcióját, nemesítését és adaptációját kellene a jövőben elvégezni és ezáltal közép-, vagy hosszú távon a fajtahasználatot alakítani.

Megválaszolandó kérdés, hogy a szaporítóanyagot, a zöld ültetvényeket miként kell rendbe tenni ahhoz, hogy a termelés a jövőben gazdaságosan folytatható legyen az éghajlatváltozás ellenére is

- jelentette ki Kocsis László.

A konferenciát a Magyar Borok Házával közösen szervező Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke, Farkas László az MTI kérdésére kijelentette, ha 2030-ban szüretelni akarunk, ahhoz 2025-ben szőlőt kell telepíteni. Most különösen fontossá vált annak eldöntése, hogy a telepítendő szőlő milyen fajta legyen. Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást el kell kezdeni. A borvidék hegyközségi tanácsának elnöke hozzátette, az Egri Borvidék rendelkezik egy kékfrankos fajtával, amely alapja a bikavérnek. Kifejezetten jó fajta, mert a megnövekedett átlaghőmérséklet hatására a savai kerekebbek lesznek, valóban vezérfajtává léphet elő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?