Rejtély, mi történt a napraforgóval ebben a megyében: mindenki csak találgat

Rejtély, mi történt a napraforgóval ebben a megyében: mindenki csak találgat

agrarszektor.hu
Mintha egymástól nagyon távol fekvő termőhelyekről lenne szó, akkora az eltérés a napraforgótermésben Hajdú-Bihar megyében. Amíg a Hajdúságban egy gazda átlagban hektáronként 4 tonna napraforgótermésről számolt be, addig Bihar déli részén egy másik gazdaságában ugyanekkora területről csak 2,5 tonna jött le. De, mi lehet a nagy különbség oka?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Hajdúságban gazdálkodó Legény Péter, általában korán kezdi a vetést, és ez idén sem volt másképp, március utolsó napjaira ugyanis elérte a talaj hőmérséklete a 10 fokot, így ekkor nekilátott a napraforgó vetésének - írja a haon.hu

Ám ahelyett, hogy megérkezett volna a meleg idő, jött a hideg és visszahűlt a talaj. Akkor abbahagytuk a vetést, majd ahogy enyhültek a nappalok, melegedett a talaj, délutánonként ismét munkába álltak a vetőgépek. A leghidegebb időszakot még csírázás nélkül vészelte át a földben a napraforgó. Emiatt 2-3 hetes csúszásban volt a növény, és hiába volt szokatlanul meleg a nyár, ezt a 2-3 hét késést már nem tudta behozni. Ezért az aratást is később, a hét elején kezdtük. Máskor ilyenkorra már be szoktuk fejezni. Nem vagyok híve a deszikkálásnak, azaz a napraforgó száradását gyorsító permetezésnek, de ezt most az állomány mintegy 30 százalékán el kellett végezni, hogy mihamarabb befejezhessük a betakarítást, mert a termőföldön még meg kell csinálni a magágy-előkészítést

 - közölte a gazda. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

Gyorsították a száradást

Felvetődik a kérdés, hogy a deszikkálás nem árt-e a napraforgómagnak. Határozottan állítom, hogy nem, mivel, bár még zöld a növény, a mag már megérett benne. Ugyanakkor, ha zölden vágjuk le a napraforgót, a már kiszáradt szem visszavizesedhetne, illetve nagyobb lehet a szemveszteség

 - összegzett Legény Péter. A nyári aszállyal kapcsolatban kiemelte, mindig volt annyi eső, hogy a napraforgó ne száradjon ki, ez a növény különben is bírja a meleget és a szárazabb klímát. Ezzel együtt jó termést arathatnak le, "erős átlagos évre" számítanak. Hozzátette, idén kifejezetten jó a napraforgó felvásárlási ára: 170 ezer forint/tonna, ha pedig ezt megszorozzuk, a hektáronkénti négy tonnával, akkor nem lehet panasz 2021-re.

Fagy helyett aszály

A Komádi határában gazdálkodó Polgáriné Kóti Juliannáék a napokban kezdték el a napraforgó betakarítását, náluk viszont csupán 2,5 tonna magot ad hektáronként a terület.

Viszonylag jó időben vetettük el a napraforgót, szépen kezdett fejlődni az állomány, bennünket itt, a megye déli részén nem sújtott az áprilisi fagy. Küzdöttünk viszont az aszállyal hónapokon keresztül. A másik problémát a vadnyúl okozta. Rengeteg növényt ki­evett. Ezeken a területeken aztán már nem vetettük vissza a magot, nagy, üres foltok voltak, vannak a táblákban. A nyulak és a többi vad kártétele is összefüggésben van az aszállyal. Ugyanis a csatornák kiszáradtak, nem találtak vizet a vadak, így ráfanyalodtak a lédús, zöld növényekre. Hozzá kell még tenni, hogy a szárazság miatt a napraforgófejek több helyen csak teniszlabda nagyságúra növekedtek

 - mondta a terméstől a gazda, aki azt is elmondta, hogy hallotta a gazdatársaitól, a megye északi részén jobban járt az eső, és persze azt is tudni kell, hogy arrafelé 38-40 aranykoronás földek vannak, míg náluk átlagosan csak 18 aranykoronásak a szántók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?