Már biztos: ez lehet a megoldás a magyar agrárium legsúlyosabb problémájára

Már biztos: ez lehet a megoldás a magyar agrárium legsúlyosabb problémájára

agrarszektor.hu
A magyar mezőgazdaság számára a legnagyobb csapást évről évre a vízhiány okozza, és habár az öntözésfejlesztés már hosszú ideje a középpontban van, a szakemberek szerint a magyar vízgazdálkodás jövője a különböző vízmegőrzési technológiák elősegítésében rejlik - hangzott el az Agrár-Hungarikum Konferencián Kalocsán. Kiemelték, ma a lehullott csapadék nagy része nincs felhasználva Magyarországon, pedig a jövő megoldása ezen vizek megmentése és alkalmazása lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A természeti csapások sokszínűek, a legnagyobb kérdés azonban évről évre a víz, hiszen, ha túl sok van, az a baj, ha túl kevés, akkor pedig az - mondta Font Sándor, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke az Agrár-Hungarikum Konferencián Kalocsán. Hozzátette, a vízkérdés mellett komoly problémákat okoznak a kora tavaszi fagyok is, amelyek rendre hatalmas pusztításokat okoznak. A fagyok elhárítására jellemzően nagyon költséges technológiák állnak rendelkezésre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azonban elindított egy kezdeményezést arra vonatkozóan, hogy kerüljön be a Vidékfejlesztési Programba az úgynevezett szélgenerátoros kora tavaszi fagyok elleni küzdelem.

Szőlőtermelőként szerencsénk volt, mert idén minden fenológiai fázis elcsúszott, így a 16 napos csúszás miatt a fagyok sem tudtak kárt tenni az ültetvényekben. Ugyanakkor hiába bírjuk még a mostani szélsőséges időjárást, a vízzel komoly gondok lesznek a jövőben.

Gáspár Ferenc a NAK Bács-Kiskun megyei elnöke arról beszélt, hogy habár a tavaly év végi koronavírus-járvány okozta nehézségeket jól vették a gazdák, az idei már szinte minden ágazatban okozott gondokat. Ezt követően jöttek a tavaszi fagyok, de a legnagyobb csapást évről évre a vízhiány okozza - emelte ki.

Ahhoz, hogy fejlesszünk, és elinduljunk a precíziós gazdálkodás eszközeinek használatában, muszáj megtörténnie a generációváltásnak.

Nagy István agrárminiszter szerint a vízmegőrzési technológiákat kell elősegíteni, a magyar vízgazdálkodás jövője ugyanis a tározó tavak létrehozásában rejlik. Az ugyanis, hogy Magyarországon van bőven ivóvíz, egy kánaáni állapot - hangsúlyozta. 

Azt a kérdést, hogy ki kapja a vízjogi létesítési engedélyt, nem egyénileg kell megoldani, öntözési közösségek létesítésében és felállításában kell gondolkodni.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora kiemelte, habár valóban lehetne sokkal több öntözött terület Magyarországon, nem mindenhol lesz megoldott ugyanaz a technológia, így ezekre a területekre más megoldásokat kell majd kitalálni. Ma a lehullott csapadék nagy részét elpazaroljuk, és jellemzően akkor kezd el mindenki víztakarékos technologiák alkalmazásán gondolkozni, amikor éppen nincs csapadék, holott ezeket a megoldásokat csapadékos időszakban kell leginkább használni - hívta fel a figyelmet. 

Az a generáció, aki most végez a MATE-n, annak teljesen természetes az, hogy ezeket a technológiákat alkalmazni kell, összekötve a precíziós gazdálkodással, illetve a különböző digitális megoldásokkal.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?