Ekkora lenne a baj? Tömegesen tűnhetnek el az emberek a magyar zöldségágazatból

Ekkora lenne a baj? Tömegesen tűnhetnek el az emberek a magyar zöldségágazatból

Hiába az egyre magasabb bolti zöldségárak, a termelők vajmi keveset látnak bevételeiken a drágulásból. A hosszú évek óta megfigyelhető jelenség miatt az elmúlt időszakban felértékelődtek a hatékonyságnövelő beruházások, amelynek révén 2023-tól már márciustól decemberig önellátó lehet Magyarország zöldségfélékből - jóllehet az import továbbra is jelen lesz a piacon. A technológiai fejlődés a legjobb válasz a kereskedelmi láncok árnyomására, ám a legkisebbek számára nehéz a fejlesztések megvalósítása. Várhatóan ezért a jövőben kevesebb, de nagyobb termelő alkotja majd a hazai ágazatot, akik igyekeznek technológiával kiváltani a dolgozókat is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hetekben az élelmiszerárak emelkedését tapasztalhattuk, a drágulásból azonban nem igazán profitálnak a gazdák. A jelenség régóta jellemző, a termelők ezért - ha tehetik - igyekeznek technológiai fejlesztésekkel reagálni a feszes piaci környezetre.

Az üzletekben tapasztalható fogyasztói árak némileg megtévesztőek, az áremelkedésből ugyanis éppen a termelők nem részesülnek 

 - mondta el Ledó Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Kertészeti és Beszerzési Osztályának Zöldség Alosztály vezetője. A hajtatott paprika esetében például a termelői árak hozzávetőleg 10 százalékkal alacsonyabbak, mint tavaly.

Nehéz embert toborozni

Ez különösen azért problematikus, mert a termelők költségei közül több is jelentősen megemelkedett az elmúlt év óta. Az olyan inputkiadások, mint a fólia, a növényvédőszerek ára sokat drágult, és ugyanez a helyzet a munkaerő árával is - utóbbit ráadásul nagyon nehéz biztosítani. 

Ez főleg a kézimunka-igényes feladatokat nehezíti meg, nehéz embereket toborozni a munkára, és sokszor a munkavégzés hatékonysága sem megfelelő.

Ledó Ferenc szerint ez a tartós probléma évek óta arra sarkallja a termelőket, hogy technológiai fejlesztésekkel váltsák ki az élőmunkát, ahol csak lehetséges. Ezek a beruházások egyben a hozamokat is növelik, amelynek köszönhetően a hazai ágazat pozíciója is javul.

Magyarország a nyári és őszi időszakban általában önellátó a zöldségfélékből, nagyarányú importdömpingre inkább akkor van példa, ha Európa más tájain túltermelés következik be. Ez az idei évben nem várható, hiszen Nyugat-Európában kedvezőtlen időjárás miatt ott gyengébb termés következett be.

Az önellátás időszaka ráadásul a fejlesztéseknek köszönhetően kitolódik. A paprika és az uborka esetében korábban júniustól volt képes fedezni a magyar termelés az igényeket, ez mára áprilisra kitolódott, vagyis mintegy másfél-két hónapot nyert a hazai ágazat. Ez a mostani beruházásoknak köszönhetően még tovább javulhat, várhatóan 2023-tól már márciustól decemberig nem függ az importtól a hazai zöldségpiac - tette hozzá Ledó Ferenc.

Nem tudnak áremelést elérni

Bár az idei terméseredményeket még korai megítélni, főleg a korai termesztést elősegítő üvegházas technológiák miatt az idei év átlagosnak ígérkezik ebből a szempontból, mivel ezek a kultúrák nincsenek már kitéve az időjárás viszontagságainak - mondta el Hunyadi István, a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezetője. Komoly problémákat okoz ugyanakkor a gazdáknak, hogy a boltokban tapasztalható áremelkedésekből a termelők nem sokat látnak - tette hozzá.

A probléma tartós, a zöldségtermesztők régóta nehezen tudnak elérni áremelést a nagykereskedőknél és az áruházláncoknál. Ezért mindazok a szereplők, akik tőkeellátottságuk és hitelképességük révén megtehetik, évek óta igyekeznek hozamnövelő és a hatékonyságot javító technológiai fejlesztéseket eszközölni. Mindez magába foglalja egyebek mellett a modernebb fajták választását, a fóliasátras, adott esetben fűtött termesztést, a korszerű inputanyagok használatát és a digitalizációt is. Ezen módszerek széles körű elterjedése ugyanakkor kérdéses, a kisebb, kevésbé tőkeerős és gyakran idősebb életkorú termelők nehezen tudnak ilyen fejlesztéseket megfinanszírozni. Vélhetően ezért a következő években tovább folytatódik majd a koncentráció az ágazatban, vagyis egyre kevesebb, ám egyre nagyobb termelő lesz idehaza is.

Ezen fejlesztések részben éppen azért szükségesek, mert a fogyasztói árak töredékét kapják a termelők. A bolti zöldségárak mintegy 30-50 százaléka jut csupán a gazdáknak, utóbbi eset viszont már nagyon szerencsésnek számít, gyakoribb az, ha még ennél is kevesebb jut a termelőnek - hangsúlyozta Hunyadi István.

A munkaerő: kockázat

A hatékonyság növelésében, a precíziós termelés felé történő elmozdulásban látja a megoldást Éber Csaba, a Malagrow ügyvezető-helyettese is. A magyar tulajdonú, speciális tápanyagutánpótlási megoldásokkal foglalkozó cég szakembere szerint jelenleg a legnagyobb kockázatot ma a munkaerő jelenti, amely korlátozottan áll csak rendelkezésre és akkor is nagyon drága. Éppen ezért a legfontosabb, hogy az élőmunkát kiváltó beruházásokra koncentráljanak a termelők.

Fontos az is, hogy a gazdák a post-harvest technológiákkal javítsák piaci pozíciójukat 

 - fogalmazott Éber Csaba. Az ilyen megoldások a már betakarított zöldségek és gyümölcsök hosszabb idejű polcontarthatóságát szolgálják, a sokáig friss és vonzó termékeket ugyanis a kereskedelem és a vásárló is kiemelten díjazza. Összességében Éber Csaba is egyetért azzal, hogy a hatékonyság növelése a jó válasz a kemény ártárgyalásokra.

 Nem az összköltséget, hanem a fajlagos költséget kell csökkenteni 

- hangsúlyozta. Ennek révén ugyanis a nyomott átvételi árak mellett is nyereséget érhet el a term

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?