Erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak: a jó termés múlhat rajta

Erre most nagyon oda kell figyelniük a magyar gazdáknak: a jó termés múlhat rajta

agrarszektor.hu
Megkezdődött a gabonák betakarítása, mindenki aratási lázban ég. A talajok ápolására, ilyenkor is figyelmet kell fordítanunk, mivel a megfelelő tarlóápolás már meg tudja határozni a következő évi termést. Ilyenkor tud megpihenni a talaj, és felkészülni a következő tenyészidőszakra.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Ha elhagyjuk a tarlóhántást, hanyagoljuk a tarlóápolást növeljük a talaj vízveszteségét, a biodiverzitás csökkenését, romlik a talaj állapota - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). De mi is az a tarlóhántás? Az az agrotechnikai művelet, amikor a talajt sekélyen (6-15 cm) meglazítjuk, majd pedig a felszint lezárjuk. Jobb a hántás minősége, ha a szalmát az aratással egymenetben zúzzuk. A megfelelő szalmazúzás, és terítés a jó tarlóápolás alapfeltétele, mivel, ha egyszerre nagy mennyiségű szármaradvány kerül a talajba, akkor a talajban lévő mikroorganizmusok lebontó képessége lassul. Azokban az években - mint idén is - amikor a hőség kevés csapadékkal párosul, kiemelt jelentősége van a talajtakarásnak, mivel ilyenkor óvja a talajt a kiszáradástól, a művelhetőség elvesztésétől, amikor pedig túl sok a csapadék, akkor az eliszaposodást és a kicserepesedést előzhetjük meg a megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésével.

Növényvédelmi szempontból is kiemelt szerepe van a megfelelő tarlóápolási munkálatoknak. Az apróra zúzott szár a kártevők és kórokozók számára sem ideális, illetve lehetőséget biztosítunk a talajban lévő mikroorganizmusoknak, hogy felvegyék ellenük a versenyt a szárbontásban betöltött szerepük mellett. Emellett a gyomnövények ellen is hatékonyabban tudjuk felvenni a versenyt megfelelő tarlóápolási munkát követően. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?