Ez a biznisz nem csak a nagy gazdaságokban működik: pár száz hektáron is bejöhet

Ez a biznisz nem csak a nagy gazdaságokban működik: pár száz hektáron is bejöhet

Bõle István
A mezőgazdasági növénytermesztés csúcsa technológia és szaktudás szempontjából a vetőmagtermesztés. Ez már a középgazdaságok számára is lehetőség, bár kétségtelenül versenyelőnyben vannak velük szemben a több ezer hektáron gazdálkodó nagyvállalkozások. Ám, ahol rendelkezésre áll szakmai felkészültség és korszerűnek mondható a gépesítettség, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Városföld (Kecskeméttől kb. 10 kilométerre) határában gazdálkodó Magtár Kft. 600 hektáros területének harmadánál kicsit nagyobb részén évtizedek óta termel különféle vetőmagokat. Már évek óta a legnagyobb felületre a rozst vetik. Ez a mostani vegetációs időszakban 70 hektár. Ennél kisebb területen homoki zabot, olajretket, repcét és lucernát is. Ez a vállalkozás a nagyobb magvak tisztítását és csávázását is elvégzi, az apró magvak esetében ezt a munkát a termeltető vállalja.

A Magtár Kft. tulajdonos-ügyvezetője Domján Gergely az Agrárszektornak elmondta, hogy vállalkozása indítása előtt is a vetőmag szakmában dolgozott, hiszen a felsőfokú végzettsége vetőmag szakmérnök. A Kft. megalapítása utáni években termeltek búza vetőmagot is, de abban nagyon nagy volt a saját kockázat. Nem olcsón megvették az elit szaporító anyagot, ezt elvetették, learatták, megtisztították, fémzároltatták és eladásra meghirdették. Aztán vagy jelentkezett vevő vagy sem.

Ebből okulva, néhány év múltán csak a termeltetés felvállalásában gondolkodtam. Azóta a partneremtől kapjuk meg az elit szaporítóanyagot és a legnagyobb mennyiségnél elvégezzük a teljes műveletsort egészen a fémzárolásig. Most már kizárólag nagyobb zsákokba végezzük a kiszerelést. Könnyebb így pótkocsira, kamionra pakolni a szállításnál a vetőmagot. Már szinte minden növénytermesztő ilyen csomagolást rendel, mert elterjedt a nagy vetőgépes technológia és a gép egyetlen töltésével, megállás nélkül akár 10 hektárt is el lehet vetni

 - magyarázta a váltást az Agrárszektornak Domján Gergely.

A vetőmagtermelés nagyobb szakmai, technológiai felkészültséget igényel, mint a normál szántóföldi növénytermesztés. Nem mindegy, hogy milyen elővetemény után vetik el a szaporítani kívánt növényt. Mindenképpen be kell tartani az izolációs távolságokat is. Porzóidegen mag nem kerülhet a talajba a táblán belül. (Amennyiben ez mégis megtörténik, kézi munkával kell eltávolítani az ezekből fejlődő növénykezdeményeket, ez a szelekció.) A vetőmagtermelésnél sokkal szigorúbbak a növényvédelmi szabályok is, a védekezést szinte órára pontosan kell elvégezni. Maximálisan oda kell figyelni a gyomirtásra is, elvárás a teljes gyommentesség. Betakarításkor a géplánchoz tartozó valamennyi eszközt ki kell tisztítani úgy, hogy egyetlen más mag sem maradhat benne. Ez roppant időigényes művelet. Például, ha a tisztítógép kapacitása normál magvaknál óránként 5 tonna. Ezt a vetőmagnál az elvárások miatt egy-másfél tonnára kell csökkenteni. Alapvető a raktár fertőtlenítése is, a repedésekben sem maradhat egyetlen egyed lárva sem, minden raktári kártevőt tökéletesen el kell pusztítani.

Forrás: MTI/Varga György

A Magtár Kft. tulajdonosa szerint egyértelműen nem lehet meghatározni, hogy egy középüzemben mennyivel jövedelmezőbb a vetőmagtermelés, mint a normál növénytermesztés. A gazdasági kondíciók növényekként eltérőek. Talán a napraforgó hibrid előállítása kecsegtetne mostanában a legnagyobb haszonnal, ám annak ezer méter az izolációs távolsága. Ezt a sterilitást egy 5-600 hektáron gazdálkodó vállalkozásnál képtelenség megoldani. 

A vetőmagtermesztésben az idén március elején már bőven akad tennivaló a városföldi határban. A műtrágya kijuttatása már megtörtént. Napokon belül az olajretekben el kell végezni a gyomirtást, mert gyorsan nőnek a kétszikűek. Betelepültek már a rovarkártevők is. A kétfajta élősdiek irtása egy munkamenetben megtörténik majd. A lucerna gyomirtását már elvégezték, és várhatóan hamarosan sort kell keríteni a repce növényvédelmére is.

A Magtár Kft. is tett már lépéseket a precíziós technológiában, valamennyi gépében robotkormány irányít. A permetszer kijuttatásnál például a gép sebességétől függetlenül egységnyi területre ugyanannyi hatóanyagot juttat ki a berendezés. Így nincs területi átfedés sem, tehát nem juthat egy növényre kétszer annyi szer. A fejlett technológia alkalmazása a középgazdaságokban sokkal lassabban térül meg, mint a nagyobb területeken gazdálkodóknál. Domján Gergely állítja, hogy az elavult eszközök működtetésére már nem lehet munkavállalót találni. Most az új technika iránti érdeklődés a legvonzóbb a fiatalok számára is.

A Magtár Kft.-nél már a terület termőképességének megfelelően differenciáltan juttatják ki a műtrágyát. Tudnak szektorosan permetezni is. A közeljövőben szeretnék azt elérni, a precíziós technológiával megoldják, hogy az egyszikű gyomokra ne jutassák ki, a kétszikű élősdi növényeket elpusztító hatóanyagokat. Az ehhez szükséges adatokat már öt éve gyűjtik az általuk művelt termőföldekről. A 600 hektáros gazdaság egy olyan számítástechnikai szakembert, aki a begyűjtött adatokat folyamatosan karbantartja, elemzi, ezek után pedig alkalmazási programokat készít, még nem tud eltartani. Ehhez most - Domján Gergely becslése szerint - legalább kétezer hektár egy vállalkozáson belüli művelésére van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?