Végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: időben érkezett a lehűlés

Végre a magyar gazdák mellé áll az időjárás: időben érkezett a lehűlés

agrarszektor.hu
Az idei telet eddig jellemző rövid hideg periódusokat követő hosszabb enyhe időszakok után a következő tíz napban tartósan hidegre és szárazra fordul időjárásunk, ami növényvédelmi szempontból kimondottan jól jön, végre számottevő ritkulás állhat be a kártevők és kórokozók állományaiban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt egy hétben csapadékos, az évszakhoz képest kimondottan meleg idő jellemezte időjárásunkat - írja a met.hu. A múlt hét közepén erős nyugatias áramlással igen enyhe légtömegek árasztották el a Kárpát-medencét. A hét második felében a legtöbb helyen a minimum hőmérsékletek is fagypont fölött alakultak, napközben pedig csütörtökön 12-17 fokig melegedett a levegő. A meleg idő a déli országrészben egy héten át kitartott 10 fok fölötti maximum hőmérsékletekkel, az északi, északkeleti országrészben azonban már a hétvégétől mérséklődött a meleg, de még így is több fokkal a sokéves átlag fölött alakult a hőmérséklet.

A múlt hét második felében kevés csapadék csak az ország keleti, északkeleti tájain hullott, ott vasárnap reggelre ónos eső is esett, máshol csak vasárnap estétől fordult csapadékosra az idő. A hét első felében országszerte minden nap hullott valamennyi csapadék, hétfőn a Tiszántúlon és a délnyugati határszélen volt a nagyobb mennyiség, 8-10 mm, kedden az ország északi felén esett több, 10-15 mm, szerdán pedig nagy területen hullott 5 és 15 mm közötti vegyes halmazállapotú csapadék. Csütörtök reggelre sokfelé alakult ki az országban összefüggő hóréteg, de számottevő mennyiség 5-10 cm csak az északi tájakon. A februárban eddig lehullott csapadék mennyisége országszerte jelentősen meghaladja a sokéves átlagot. Pedig nem hiányzott már a talajokba a nedvesség. A felső egy méteres réteg már év eleje óta telített állapotban van a legtöbb helyen, és a belvízzel elöntött területek nagysága azóta csak növekedett. A belvíz elsősorban az ország keleti részén okoz gondokat, az Alföldön többfelé már másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek, a csapadékos október miatt későn vetett búza állományok fejletlenebbek kissé. Az Alföldön és északkeleten a belvíz jelenthet problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. Eddig a meleg periódus nem volt olyan hosszú, hogy gondokat okozott volna, a most beköszöntő hideg pedig kimondottan jól jön a belvízborítás szempontjából. A gyümölcsfák az eddigi enyhe idő ellenére is még téli nyugalmi időszakukat élik, így nem okoz problémát számukra az erős lehűlés. Növényvédelmi szempontból is jót tesz a tartósabban beálló téli idő, mert eddig a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követtek nem ritkult számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

A folytatásban fagyos, téli időre van kilátás, az idei tél leghidegebb napjai jönnek. Ugyanakkor sok lesz a napsütés, és számottevő csapadék nem várható, de egy-egy hózápor, gyenge havazás, hószállingózás előfordulhat. A viharos szél péntektől mérséklődik, bár a következő egy hétben is gyakran élénk, helyenként erős marad a jellemzően északias légmozgás. A hőmérséklet jelentősen visszaesik az elmúlt heti értékekhez képest. Éjszakánként többnyire -8 - -15 fokig hűl le a levegő, de az északi, hóval borított szélcsendes tájakon ennél hidegebb is lehet. Pénteken és szombaton napközben is fagypont alatt marad a hőmérséklet, a sok napsütés ellenére is mindössze, -8 - -1 fokig melegszik a levegő. Vasárnaptól pár fokkal enyhül a hideg, és az északkeleti tájak kivételével sokfelé kissé fagypont fölé kúszik a hőmérséklet a legmelegebb órákban. Számottevő enyhülés azonban még a jövő hét második felében sem valószínű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?