Nagy a baj a magyar földeken: durván megnehezíti a gazdák életét az időjárás

Nagy a baj a magyar földeken: durván megnehezíti a gazdák életét az időjárás

agrarszektor.hu
A talaj felső egy méteres rétege országszerte telített, az Alföldön többfelé áll a víz a földeken. A folytatásban pedig újabb és újabb csapadékhullámok érkeznek, így a belvizes területek kiterjedésének növekedésére lehet számítani a következő napokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét közepe óta intenzív felmelegedés, majd lehűlés, aztán újabb jelentős enyhülés jellemezte időjárásunkat - írja a met.hu. A hőmérséklet hullámvasút-szerűen ingadozott, egyik napról a másikra 10-15 fokos változások is előfordultak a napi hőingást leszámítva. Csütörtök és hétfő reggelre alakult ki ezen a télen már jelentősebbnek nevezhető fagy (-5, -10 Celsius fok), de egyes éjszakák teljesen fagymentesek voltak. Amíg kedden alig haladta meg a nappali hőmérésklet a 0 fokot, addig szombaton és a mai nap országszerte +10 és +15 fok között alakult a maximum. A talajhőmérséklet 5 cm-es mélységben jelenleg +2 és +8 fok között változik, az elmúlt néhány fagyos éjszakán is csak vékony rétegben fagyott meg a talaj.

A jelentős hőmérsékleti ingadozást gyakori csapadék is kísérte: csütörtökön és pénteken északkeleten hullott 1-6 cm hó, másfelé akkor eső esett. A szombati felmelegedés során ez a hó gyorsan elolvadt, majd vasárnap az ország délnyugati és déli részén hullott pár centiméteres fehér lelep. Ez a hóréteg sem bizonyult tartósnak, szerdára síkvidéken már nem maradt belőle. Összességében az elmúlt egy hét során többnyire 5 és 20 mm közötti csapadék hullott, a több északnyugaton, délen, valamint a Tiszántúlon. Bár a 30 és 90 napos csapadékösszeg nagy területen hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest, a csapadék már nem hiányzott a földekre, mert a talaj felső egy méteres rétege gyakorlatilag országszerte telített, sőt az Alföldön belvizes területek vannak.

Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor

Az őszi vetések jellemzően fejletten és jól telelnek. Az Alföldön és északkeleten a belvízfoltok jelenthetnek problémát. Az őszi búza +4 Celsius fok alatt bírja a vízborítást, 5 fok fölött azonban már csak mintegy három hétig. A növényeknek a túlzottan enyhe idő nem tesz jót, túlságosan korán indul be a nedvkeringésük. A déli országrészben már virágzik a mogyoró, de északon is már kezdi szórni a pollent. A kiskertekben még az ország többi részénél jóval hűvösebb Miskolcon is javában virágzik a hóvirág. Növényvédelmi szempontból is jól jönne, ha tartósabban beállna a téli idő, mert a rövid fagyos időszakokban, amiket meleg periódusok követnek nem ritkul számottevően a kórokozók és a kártevők állománya.

A következő egy hét során is változékonyan alakul időjárásunk. Ugyanis Európa északi részén nagy mennyiségű igen hideg levegő halmozódott föl, melyet egy hosszan elnyúló, hullámzó vonal választ el a déli enyhe levegőtől. A két légtömeg határán sorra alakulnak ki a légörvények, melyek hazánk fölött is átvonulnak, de a számítások szerint egyelőre mi a meleg oldalon maradunk. Sok lesz a felhő és gyakran fog esni is, a legtöbb valószínűleg vasárnap-hétfőn. Főleg esőre számíthatunk, de északon átmenetileg ónos eső, hó is hullhat. Összességében jövő csütörtökig nyugaton 5-10, keleten akár 15-30 mm csapadék is hullhat, de az előrejelzés bizonytalansága nagy, ezért érdemes folyamatosan figyelni legfrissebb előrejelzéseinket. Mivel a talaj telített, főleg az Alföldön a belvizes területek növekedésére lehet számítani. A hőmérsékletben nagy különbségek lehetnek majd az országrészek között: délen maradnak a 10 fok körüli, időnként a fölötti maximumok, míg északon napközben is jellemzően 5 fok alatt marad a hőmérséklet. Komolyabb éjszakai fagy (-5 fok alatt) nem valószínű. A következő egy hét során 22 perccel hosszabbodnak a nappalok. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?