Ezek a trükkök tényleg működnek: így maradhat sokáig szép a vágott karácsonyfánk

Ezek a trükkök tényleg működnek: így maradhat sokáig szép a vágott karácsonyfánk

Pais-H. Szilvia
Ha nincs kertünk, ahová karácsony után kiültethetnénk a fenyőfát, nem érdemes cserepes vagy konténeres változatban gondolkodnunk csak azért, mert sajnáljuk az élő növényt. Egyrészt már évekkel ezelőtt elültették, hogy idén kivághassák, másrészt ezeket a fenyőket termesztik, akár a búzát vagy a kukoricát, és ez Magyarországon családok százainak ad megélhetést. Ha pedig betartunk pár aranyszabályt, és a megfelelő fajtát választjuk, a vágott fenyőnk karácsony után még hosszú hetekig szép maradhat. Ehhez ad tippeket Borsodi Bence, Megyeri Szabolcs Kertészetének kertészmérnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vágott fenyő egyszer használatos, ellenben kifejezetten praktikus lehet, mert jóval egyszerűbb a mozgatása, szállítása, tárolása, mint a konténeres-földlabdás változatnak. Akár 3 méteres, igazán hatalmas példányok is beszerezhetők belőlük. Szintén igaz, hogy a vágott fenyők kínálata mindig nagyobb, a legtöbb árusnál a három kedvenc fajta (luc, ezüst, nordmann) és még legalább másik 2-3 fajta is kapható. Ráadásul a vágott fenyők jellemzően olcsóbbak, bár ez az állítás csak részben igaz, hiszen a mindig kedvező árú luc mellett azért akadnak többet kóstáló fajták is - mondta az Agrárszektornak Borsodi Bence, Megyeri Szabolcs Kertészetének kertészmérnöke.

Milyen fajtát válasszunk? 

A vágott lucfenyő legnagyobb hátránya, hogy már a kivágása után elkezdi potyogtatni a tűleveleit. Amikor bevisszük a meleg szobába, ez csak fokozódik. Amikor pedig lebontjuk, minden tele lesz a tüskékkel, hiába a nagytakarítás, a szőnyeg alól még júniusban is tűlevelek kerülnek elő. A nordmann jóval hálásabb, népszerűségét is annak köszönheti, hogy tűlevelei szinte rászáradnak a fára. Igazi fenyőillata azonban kétségkívül a lucnak van. Úgyhogy a kettőből lehetne igazán jó fát kihozni! Néhányan még kísérleteznek a feketefenyővel is, érdekesen tud kinézni, de ennek is hullanak a hosszú tűlevelei. Az ezüstfenyő azért néz ki olyan ezüstösen, mert a kis tűleveleken viaszcsíkok találhatók, amik gyengítik a párologtatást, ezért a tűlevelei kicsit tovább meg tudnak maradni. A lucon nagyon vékony ez a viaszréteg, így nem nagyon szab gátat a párolgásnak - tette hozzá a kertészmérnök. A lucfenyő legfeljebb két hetet bír ki nagyobb arányú levélhullás nélkül. Az ezüstfenyő vagy a nordmann azonban akár egy hónapig is díszlik a fűtött nappaliban. A luccal ellentétben a nordmann fenyő nem szúrós, ez kisgyermekes családoknál nem utolsó szempont. Az ezüstfenyőről ez nem mondható el, viszont magasabb árát kompenzálhatja, hogy leveleit sokáig megtartja.

Hogyan lehet tovább tartani?

A vágott fenyőfát, a cserepes vagy konténeres fenyővel ellentétben, nem kell lépcsőzetesen bevinni a lakásba, a díszítés napján egyből mehet be a fűtött helyiségbe. Minél hűvösebb és páradúsabb a szoba, annál tartósabb lesz a fánk. A párologtatás egyébként is jó ötlet tud lenni, mert akkor kitolható a lombvesztés vagy a lombhullás. Már kaphatók olyan talpak, amikbe vizet lehet tölteni. Ezek azért praktikusak, mert egyrészt tartják a törzset, másrészt alulról lehet folyamatosan öntözgetni. Jobb esetben be sem kell faragni, hanem van 3-4 pontja, amit rá lehet szorítani a fára, a víz pedig újratölthető. Így úgy viselkedik a fa, mint egy vágott virág. Szépen hörpinti a vizet, egy kétméteres fa simán elfogyaszt napi egy litert - tudatta a szakember. A kivágott fa törzsét földbe is elültethetjük, de így kevésbé tudja felszívni a vizet, mivel nincsenek már gyökerei, de a sima tartónál ez is jobb megoldás. Hozzátette, tápoldatozni nem kell, hiszen a fában minden tápanyag benne van, a plusz tápoldatban lévő anyagokat a gyökérzet nélküli fa már nem tudja hasznosítani.

Sokan azért idegenkednek a vágott fenyőtől, mert sajnálják, azt azonban fontos tudni, hogy a vágott fák 99 százalékban mezőgazdasági művelésből származnak, tehát nem az erdők fogynak a kivágásukkal! A vágott karácsonyi fenyő ugyanabba a kategóriába tartozik, mint a búza vagy a kukorica, emberi szükségleteket kielégítő haszonnövény. Magyarországon is több száz család él a termesztésükből. A karácsonyfa nem csak úgy az erdő szélén nő, hanem például ahhoz, hogy másfél méteresre megnőjön, 6 év munkája kell. Körbe kell keríteni a területet, hogy a vadak ne tudják a friss rügyeket lelegelni. A fenyők körül a talajfelszínt gazoktól mentesen, tisztán kell tartani, időt és munkát igényel a termesztése. Nyári időszakban, fiatalkorban öntözni is kell. Éveket kell várni arra, hogy elérjék azt a méretet, ami kell a vásárlóknak. A hazai karácsonyfákat egyébként elsősorban Vas-, Zala-, és Somogy megyében nevelik, vagy jellemzően Dániából hozzák.

Karácsony után sokan egyszerűen csak a szemétbe dobják a fát, de ne tegyük, ha városban élünk, vigyük el olyan hulladéklerakóba, vagy tárolóba, ahol tudjuk, hogy újrahasznosítják! Akinek saját kertje van, azoknak pedig érdemes komposztálni, vagy mulcsot is készíthetünk belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?