Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

Készüljünk a tavaszra - cserepes és vágott virágok

agrarszektor.hu
A Flora Hungaria Nagybani Virágpiac szervezésében tavaly Változások a technológiákban címmel meghirdetett szemináriumsorozat idén is sok izgalmas témát ölelt volna fel, ám a járványügyi helyzet csak egyetlen rendezvény megtartását tette lehetővé. A novemberi szakmai napon a jövő évi egynyári-,balkon-,évelőnövény-és krizantémidényre való fölkészüléshez adtak tanácsokat a szaporítóanyag-forgalmazók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A személyesen jelen lévők kényszerűen szűk köre mellett annál nagyobb volt az online követők száma, jelezve, hogy a cserepes és vágott virágot termesztőknek nagy szükségük van friss szakmai információkra - írja a Magyar Mezőgazdaság

Osteospermum Flower Power Purple Sun (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

A vegetatív módon szaporított dísznövények nemesítésében, termelésében és forgalmazásában a világ élvonalába tartozó, stuttgarti székhelyű Selecta One képviselője a Bíró Zrt. szakmai partnereként fogadta el a felkérést előadása megtartására. Matthias Tillmann, a Selecta One vezető szaktanácsadója részletesen taglalta az Osteospermum, Calibrachoa, Petunia technológiáját, szerinte ugyanis ezeknek a népszerű kultúráknak a sikeres termesztése az átlagosnál alaposabb ismereteket követel meg. Mindenekelőtt a sorozatokba sorolt fajtákat kell kiválasztani, hiszen azok eltérő fejlődését szem előtt tartva kell felkészülni a termesztésre.

Rövid és hosszú kultúrában

Az Osteospermumból négy sorozatot emelt ki a szakember, ezek a hagyományosnak tekinthető, 18 színt és 3 kanalas szirmú virágot tartalmazó Flower Power, a telt virágú 3D, a jó hőtűrő képességgel rendelkező Summer Hero, valamint az ámpolnákba, balkonládákba vagy tálakba való, csüngő típusú Plaisier.

Matthias Tillmann (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

A telt virágú fajták előnye, hogy virágaik borús időben, esőben sem záródnak be, mondta Matthias Tillmann, a nevelésük során azonban kerülni kell a növekedésszabályozó használatát, mert attól a növények elvesztik telt habitusukat.

A Summer Hero sorozatba tartozó fajták nyári virágzása kiváló, de nehezebb a termesztésük. Erőteljes növekedésük miatt gyakoribb növekedésgátlásra szorulnak. A Plaisier, az egyetlen csüngő típus vegyes beültetésre is alkalmas. Az Osteosper-mum normál (rövid) és hideg (hosszú) kultúrában is termeszthető, a két módszer közti fő különbség a hőmérséklet-szabályozásban van.

Normál termesztéskor a gyökeres palántákat a 2. és a 8. hét között ültetik 12 centiméteres cserepekbe, szerkezetstabil, 6,0 pH-jú közegbe. Az ennél magasabb pH megzavarja a mikroelemek felvételét.

Az első tápanyag-utánpótlásra az ültetés utáni második héten kerülhet sor, minden öntözéssel, vagy időszakosan, hetente egy-két alkalommal.

Osteospermum Flower Power Pink Sun (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

A Selecta One szaktanácsadója minden esetben kiegyenlített összetételű műtrágyát javasol, az N-P-K arányok változtatásával: a kultúra első felében az N-P-K arány 1-0,5-1, a második felében pedig 1-0,5-2 legyen. A közegbe köbméterenként célszerű 2,5 kg burkolt műtrágyát keverni. Az első három hétben 18 °C-os nappali és éjszakai átlaghőmérséklet ajánlott, 20-22 °C-nál már szellőztetni kell. A napi középhőmérséklet a negyedik héttől csökkenthető 14 °C-ra, a szellőztetés 16-18 °C között történhet.

A Cool Morning technológia alkalmazására a növekedési szakasz után van lehetőség.

Az állományok közegét folyamatosan nedvesen tartják, és a növényeknek a sok fény is jót tesz. Korai virágoztatáshoz a nappalhosszúságot pótmegvilágítással célszerű 16 órára megnyújtani. Ha erre nincs lehetőség, a fényszegény téli termesztés idején érdemes a növényházak ablakait megtisztítani, hogy a lehető legtöbb fény érje az állományt. A fény gyorsítja a nyílást és gátolja a megnyúlást. A növények visszacsípésére az ültetés utáni hetedik napon kerülhet sor, ha elmarad, akkor törpésítésre van szükség.

A hidegkultúrában nevelt gyökeres dugványok ültetési ideje a 40. és 50. hét közé esik.

A legolcsóbb törpésítő eljárás
A Cool Morning technológia alkalmazására a begyökeresedési szakasz után van lehetőség. A módszer során a növényház fűtési hőmérsékletét napfelkeltétől - amikor a legnagyobb a kisugárzás és a legerősebben kellene fűteni - hagyják 6 °C-kal lehűlni (pl. 14 °C-ról 8 °C-ra) és az állományokat ezen tartják egy órán át. A módszer elősegíti a kompakt növekedést, a stabil szárfelépítést és korábbi virágzáshoz vezet, növekedésszabályozásra nincs szükség. A növényházat a napsugárzás melegíti vissza, így igen energiatakarékos megoldás.

Az első négy héten 18-20 °C napi átlaghőmérsékletet tartanak, a szellőztetést 20-22 °C-nál kezdik. A 3 centiméteres hajtáshossz elérése után lépcsőzetesen 4-6 °C-ra csökkentik a fűtési hőmérsékletet, a szellőzőket 2 °C-kal magasabb értéken nyitják. A kívánt virágzási időpont előtt hat héttel a hőmérsékletet fokozatosan emelik 12-14 °C-ra, 16-18 °C-nál szellőztetnek. Ha ezt következetesen betartják, további növekedésszabályozásra nincs szükség. Hidegkultúrában a lehető legszárazabban tartják a növényeket, igény szerint a reggeli órákban öntöznek. A növények leszáradt lombozattal töltik az éjszakát.

Gondot okozhatnak a szivatószövetek az asztalokon, mert négyzetméterenként akár négy liter vizet is képesek megtartani, és éjszaka közel 100%-ra emelhetik a páratartalmat a növényházban.

Télen a legvékonyabb szövet használatával vagy szövet nélküli termesztéssel elkerülhető ez a kockázat.

A legolcsóbb törpésítő eljárás A Cool Morning technológia alkalmazására a begyökeresedési szakasz után van lehetőség. A módszer során a növényház fűtési hőmérsékletét napfelkeltétől - amikor a legnagyobb a kisugárzás és a legerősebben kellene fűteni - hagyják 6 °C-kal lehűlni (pl. 14 °C-ról 8 °C-ra) és az állományokat ezen tartják egy órán át. A módszer elősegíti a kompakt növekedést, a stabil szárfelépítést és korábbi virágzáshoz vezet, növekedésszabályozásra nincs szükség. A növényházat a napsugárzás melegíti vissza, így igen energiatakarékos megoldás.

Petunia Bonnie Camnin Star (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

Az üvegházban a 6. héten indított normál termesztésben, 12 centiméteres cserepekben nevelt állomány a 15. héttől értékesíthető. A hidegkultúrában a 44. héten kezdett termesztésből pedig a 14. héttől lesz piacos áru.

Magas tápanyagigény

A Selecta One Calibrachoa-fajtái három (kompakt, közepes, erős) növekedési csoportba tartoznak. A kompakt Piu kiscserepes termesztésre, pakkos áruházi értékesítésre való. A középerős Unót visszacsípéssel vagy anélkül is lehet termeszteni, az erős növekedésű Neót pedig 12 centiméteres cserépbe vagy ámpolnába ajánlják.

A fajták termesztéséhez 10,5-12 centiméteres cserepet célszerű választani, és az 5-12. heti ültetésnél korábbi kezdés nem javasolt.

A 25 centiméteres ámpolnacserépben nevelhető fajtákat három dugvánnyal ültetik a 2-9. héten, stabil szerkezetű, 5,5 pH-jú közegbe. A Calibrachoáknak magas a tápanyagigényük. Az ideálistól eltérő, magas pH vashiányt okozhat, a közeg vastartalmát cserepezés után két héttel ellenőrzik. A tápanyag-utánpótlásra 18-10-18 N-P-K összetételű, mikroelemeket is tartalmazó összetett műtrágyát használnak.

Petunia Alpe Tunia Blueberry (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

Az első három hétben a nappali és az éjszakai hőmérsékletet 19 °C-on tartják a gyors gyökeresedés érdekében, 22-24 °C-nál szellőztetnek. Később 16-18 °C-ra csökkentik a hőmérsékletet, majd a kultúra végén a fűtést tovább mérséklik, ügyelve a magas páratartalmat okozó túlöntözés elkerülésére.

A piros virágú fajták gyökere a legérzékenyebb.

A Calibrachoák fényigénye magas, csak a növényvédelmi munkák vagy törpésítő kezelések idején kell a növényeket árnyékolni. Visszacsípésükre az ültetés után 1,5 héttel kerüljön sor. A Cool Morning módszer ennél a kultúránál is alkalmazható.

A cserépmérettől függően

A bemutatott petúniasorozatok közül a Bonnie a legkompaktabb, közepes termetű a Famous, telt virágú a SweetSunshine, erőteljes az Alpe Tunia, a Sky Family virágai pedig csillagos égboltot mintáznak. A Bonnie fajták kiscserepes (9-10,5 cm) termesztésre valók, nem igényelnek visszacsípést. Cserepezéstől számítva 6-7 hét alatt válnak értékesíthetővé.

A Sky Family tagjai eltérő növekedésűek, hármas kombinációkba is ültethetők, jól viselik az időjárási viszontagságokat. Németországban nagy népszerűségnek örvendenek.

Petunia Famous Dark Violet Picotee (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)

A petúniák a Calibrachoához hasonlóan termeszthetők, programozásuk a cserépmérettől függ. A 10,5-es cserépben nevelt állomány 9. heti ültetéssel, 10. heti visszacsípéssel a 16. héttől értékesíthető, a 12 centiméteres cserepes növények pedig a 17. héttől. A pöttyös szirmú Night Sky fajtát nem szabad növekedésgátló szerrel kezelni, mert a virágok kifehérednek. Bár később visszanyerik eredeti mintázatukat, az eladási időszakban nem szerencsés a színvesztés.

Matthias Tillmann előadását Bíró Zoltán tolmácsolta.

A szakember szerint viszonylag nehéz öt hónap előtt állnak az egynyári- és balkonnövény-termesztők, de az idei tavasz megmutatta, hogy a válság ellenére nagy igény volt a termékeikre.

Az emberek hasznos elfoglaltságot kerestek, szépre, színekre, rendezett körülményekre vágytak. Bíró Zoltán a kertészeket arra biztatta, hogy gazdag választékkal készüljenek a tavaszra, mert az a sok bizonytalanság ellenére is megérkezik.

A Petunia Sky Family növényekből mutatós vegyes beültetések készíthetők (Fotó: Selecta One és Merényi Alexandra)
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02