Súlyos ökotévhitről rántotta le a leplet a magyar gazda: ez máshogy sosem fog menni

Súlyos ökotévhitről rántotta le a leplet a magyar gazda: ez máshogy sosem fog menni

Bõle István
"Állattenyésztés nélkül lehetetlen a növényi alapú egészséges élelmiszereket termelni" - jelentette ki az Agrárszektornak Hubai Imre Csaba a Nagykunsági Ökoszövetkezet alapítója és vezetője. A berekfürdői székhelyű családi gazdaság kategóriájában talán a legnagyobb területen működik Magyarországon, évről évre 26-27 féle növényt vetnek és aratnak, közöttük olyan ritkaságokat is, mint a barna mustár, a barna len vagy éppen a máriatövis. Az ökogazdaság a demeter búzát és más szántóföldi terményeit szinte kizárólag külföldre értékesíti. Állattenyésztésükben vannak mangalicák, juhok, bivalyok, szürkemarhák, és saját húsfeldolgozóval is rendelkeznek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A berekfürdői székhelyű családi gazdaság története egészen pontosan 1989. november elsején kezdődött. Ezen a napon kezdték el építeni azt az 1800 négyzetméteres fóliaházat, amelyben hajtatott zöldségeket és virágzöldet termesztettek az első pillanattól bio módszerekkel. Ehhez társult még a kezdettekkor 2 hektárnyi szántóterület is. A kárpótlási licitek után lényegesen nagyobb területhez jutott az induló gazdaság és már búza, napraforgó és különféle gyógynövények is bekerültek a termékskálájukba. Ezek értékesítése során kerültek kapcsolatba német kereskedőkkel, azok javaslatára váltottak a biodinamikus módszerre.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A lényege az, hogy az egész gazdaság egységes egészet képez - avatta be a részletekbe az Agrárszektort Hubai Imre Csaba. Ezt a közös organizmust nem csak a háziállatok és a termesztett növények alkotják, de a táj elemein túl (legelők, erdők, vadon élő állatok, rétek) beletartozik a tágabb környezet is. A gazdálkodó a növénytermesztés és az állattenyésztés megtervezésekor figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat is. Az ökoszövetkezet az emberi és állati fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket is hasznosítja. A komposzt érlelése közben és a termőföldre történő kijuttatás előtt különféle gyógynövényekkel kezeli. Ma már évről évre 26-27 féle növényt vetnek és aratnak, közöttük olyan ritkaságokat is, mint a barna mustár, a barna len vagy éppen a máriatövis. Az értékes komposzt készítéséhez az állattartásban a kérődzők a legfontosabbak, ezért is tartanak a Berekfürdő melletti pusztán szarvasmarhákat (főként szürke marhákat), bivalyokat és juhokat. A háromszáz anyakoca fele mangalica.

Hubai Imre Csaba az Agrárszektornak elmondta, hogy a jövedelmezőség záloga a gazdaságuk filozófiája szerint, hogy a teljes termelési folyamatot, a szántóföldtől az asztalig az üzemen belül kell elvégezni. Ez persze igencsak sok kézimunkát igényel. Munkaerő gondjaik most sincsenek, sőt, több jelentkezőt tartanak nyilván. Ugyanis a dolgozók látják az egészséges környezetet és azt, hogy ebben a szövetkezetben nincsenek jelen a kemikáliák okozta veszélyforrások. Nem az automatikus munkavégzés, hanem az együttgondolkodás a garanciája a minőségi termelésnek. Természetesen az alkalmazottak anyagilag is érdekeltek abban, hogy csak kiváló minőségű termékek kerüljenek ki a kezük alól. 

A gazdaság része az ország első bioszállodája Karcag központjában, amihez egy biobolt is kapcsolódik. Már három bioétteremben is kínálják a saját alapanyagokból készült ételeket. Pékségük, olajfeldolgozójuk, vágóhidjuk termékeit, gyógyhatású készítményeiket 30-32 partnerüknek szállítják rendszeresen. Állandó standjuk van a fővárosi biopiacon is. Jelentős a közvetlen exportjuk is. A vetésszerkezetet a rendszeres megrendelőikkel való konzultációk után véglegesítik.

A Nagykunsági Ökoszövetkezet tervei között szerepel az állattartó telepeinek a korszerűsítése, az őrlés üzemen belüli megoldása a lisztes termékeknél. Szeretnék minél előbb megoldani a tönköly búza és a napraforgó melléktermékeinek állati takarmánnyá való feldolgozását is. Várhatóan belátható időn belül baromfi és nyúl ágazattal bővül az állattenyésztésük. Felmérésük szerint a közvetlen környezetükben is nőnek az igények az ilyen húsfélék iránt, az ilyen alapanyagok feldolgozására már alkalmas a vágóhidjuk felszereltsége is. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?