Újabb szerkivonás Európában: búcsút mondhatnak ezeknek a kártevő irtóknak a gazdák

Újabb szerkivonás Európában: búcsút mondhatnak ezeknek a kártevő irtóknak a gazdák

Újabb növényvédő szereket tilt be a brit kormány. 2022 márciusa végén a metaldehid hatóanyagú csigaölő szerek húzhatják le a rolót. A brit gazdák már most aggódnak, hogy az újabb szerkivonás után nem lesz eléggé hatékony eszköz a kezükben a csigák ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztériumot (Department for Environment, Food and Rural Affairs - Defra) vezető Victoria Prentis bejelentése szerint a metaldehid hatóanyagú szerek kivezetésére a környezet és az élővilág védelme érdekében van szükség, írta meg a FarmingUK. A döntést több szakértői testület tanácsai és ajánlásai alapján hozta meg a brit kormány. A növényvédő szerekkel foglalkozó szakértői bizottság (Expert Committee on Pesticides - ECP) és az egészségügyi és biztonsági kormányhivatal (Health and Safety Executive - HSE) szerint a metaldehid használata veszélyt jelent a madarakra és az emlősökre.

A metaldehid hatóanyagú csigaölő szereket 2022. március 31-én fogják kivonni a forgalomból, így a gazdáknak a Defra szerint elegendő idejük lesz arra, hogy másik növényvédő szer használatára álljanak át. A gyártók még egészen 2021. március 31-ig állíthatják elő a metaldehid tartalmú szereiket, az azt követő évben pedig a forgalmazók árusíthatják azt.

Ha hagyják őket elszaporodni, a csigák óriási károkat tudnak okozni a gabonafélékben, a káposztafélékben, a burgonyában és a repcében. A metaldehid tartalmú szerek nélkül azonban csak a vasalapú csigaölők maradnak a piacon, amelyek a gazdák véleménye szerint kevéssé hatékonyak, mint a metaldehid.

Victoria Prentis szerint a tudományos bizonyítékok meggyőzőek voltak, és a metaldehid környezetre és vadvilágra gyakorolt fenyegetése egyszerűen túl nagy volt. A Defra szerint a döntésük a gondos, tudományos mérlegelésen alapult. Ahogy a miniszter fogalmazott, a brit kormány elkötelezte magát amellett, hogy a koronavírus után egy zöldebb Angliát fog építeni, és a metaldehidre vonatkozó szigorítás csak egy újabb lépés a tisztább és zöldebb ország létrehozása felé. 2018-ban a Defra akkori minisztere, Michael Gove már bejelentette a metaldehid alapú csigaölők betiltását, de egy jogi kifogást követően meg kellett semmisítenie ezt a döntését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06