Elültették az első facsemetéket a Településfásítási programban

Elültették az első facsemetéket a Településfásítási programban

agrarszektor.hu
Mintegy 12 ezer facsemetét ültethet el ősszel és jövő tavasszal közel ötszáz kistelepülés az Országfásítási programban. Nagy István agrárminiszter a Magyar Nemzetnek kiemelte, az éghajlatváltozás hatásait erdősítéssel, fásítással lehet mérsékelni. Ebben az állam egyaránt támogatja a gazdákat, a településeket és a helyi szervezeteket is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Elültették az első facsemetéket a kistelepülések fával borított területeinek növelésére meghirdetett, 500 millió forintos keretösszegű Településfásítási programban. A tavaly indult Országfásítási program részeként a tízezer lélekszámnál kisebb települések önkormányzatai és a településeken működő szervezetek pályázhattak belterületen ültethető, nagy méretű facsemetékre, eszközökre, írta meg a Magyar Nemzet. A települések fásítási programjának keretében pénteken tizenkét facsemete került a helyére a Győr-Moson-Sopron megyében található Cakóházán.

A globális éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásait fásítással, erdőtelepítéssel tudjuk mérsékelni Magyarországon, a Kárpát-medencében. Ezért hirdettük meg az egy éve indult Országfásítási programot, annak keretében pedig külön 500 millió forintos kerettel a Településfásítási programot. Június óta közel ötszáz település érdeklődött

- mondta Nagy István.

Az agrárminiszter felidézte, a közterületek, óvoda- és iskolaudvarok, oktatási és önkormányzati intézmények fásítását célzó program keretében 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhetett a közel ötszáz, tízezer fősnél kisebb település. A települések közel fele ezer fő alatti, mintegy ötven településen pedig kétszáz főnél is kevesebben élnek.

Nagy István a program eddigi eredményeit méltatva kiemelte, hogy az érdeklődés óriási, minden megye részt vesz a faültetésben. A belterületi fásítás, a kisebb facsoportok telepítése érezhetően mérsékli a klímaváltozás ­hatásait, köszönhetően annak, hogy falvak, városok sokasága csatlakozott országszerte a Településfásítási programhoz. A legtöbb ültetési, facsemeték iránti igény önkormányzatoktól, valamint a településeken működő állami, önkormányzati és egyházi intézményektől, civil szervezetektől érkezett.

Az ültetési időszak az idei ősz, illetve a jövő tavasz, a munkálatokhoz eszközöket is igényelhettek a résztvevők. A programmal az is az Agrárminisztérium célja, hogy bemutassa, megismertesse a Vidékfejlesztési program erdőtelepítési és fásítási pályázatait, amelyek komoly lehetőséget jelentenek az önkormányzati erdőterületek és fásítások növelésében. A belterületi zöldfelületek növeléséhez pedig részvételre buzdítják a helyi közösségeket, az általuk megszervezett faültetésekhez erdészek és kertészek nyújtanak segítséget, hívta fel a figyelmet a miniszter.

Az országos fásítási program eddigi eredményeiről Nagy István elmondta, hogy tavaly szeptember óta 17 ezer hektár új erdő telepítésére adtak be kérelmet a gazdálkodók a Vidékfejlesztési program keretében, így a korábbi pályázatokkal együtt összesen 24 ezer hektárral nőhet hazánk erdőborítottsága. A miniszter arra buzdítja a gazdákat, hogy minél többen létesítsenek erdőt. A támogatások ráadásul ahhoz is hozzájárulnak, hogy az alacsony jövedelemtermelő képességű, gyenge minőségű mezőgazdasági területeken is versenyképes jövedelmet eredményezzen az erdősítés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?