Jól megy a biotermékeknek: stabil volt az Európai Unió agrártermék-importja tavaly

Jól megy a biotermékeknek: stabil volt az Európai Unió agrártermék-importja tavaly

agrarszektor.hu
Stabilnak volt mondható 2019-ben az Európai Unió agrártermék-importja. Tavaly 3,24 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó áru érkezett unión kívülről, annak ellenére, hogy a belső termelés folyamatosan növekvő tendenciát mutat, olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács oldalán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság által közzétett jelentés szerint bio gabonafélékből kevesebb érkezett ugyan, de ezt a csökkenést ellensúlyozta a trópusi gyümölcsök, az olajpogácsák, a szója és a cukor megnövekedett mennyisége, írta meg az Eurofresh Distribution információi alapján a FruitVeB. Kolumbia és Kazahsztán új szereplők az Európai Unió biopiacán, de gyorsan meghatározó beszállítóvá váltak. A fő importőr tagállamok Hollandia, az Egyesült Királyság és Németország. A behozott biotermékek között a zöldség-gyümölcs a második legnagyobb mennyiséget képviselő csoport, 2019-ben 1,35 millió tonna ökológiai gazdálkodásból származó zöldség- és gyümölcsféle érkezett az Európai Unióba, ami a teljes biotermék-import mennyiségének 42%-át jelenti. Ennek nagy része, 66%-a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek voltak. A behozott egzotikus gyümölcsök között a leggyakoribb a biobanán volt (a teljes mennyiség 85%-a).

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

2019-ben az ökológiai gazdálkodásból származó zöldség-gyümölcs import mennyisége 8%-kal nőtt az előző évhez képest. Ezen belül a trópusi gyümölcsök, diófélék és fűszerek aránya 13%-os növekedéssel megközelítette a 900 ezer tonnát. A termékcsoport fő beszállítója a Dominikai Köztársaság 34%-os, körülbelül 300 ezer tonnás részesedéssel. Ecuadori Köztársaság a második a sorban 31%-kal, Peru pedig a harmadik 15%-kal.

Az import bio citrusfélék mintegy 46%-a Dél-Afrikából érkezett. Ennél a termékcsoportnál Törökország és Argentína is nagy beszállító, előbbi 25%, utóbbi 17%-át adta az Európai Unióba érkező bio citrusféléknek. A bio gyümölcslevek frontján Törökország és Mexikó vezetik a beszállítói rangsort, a két ország a behozott mennyiség felét adta, egyenlő arányban megosztva. A közel-keleti országok a bio zöldségek piacán erősek, Egyiptom a termékcsoport importjának 26%-át, Izrael 22%-ot, Törökország pedig 17%-ot adott tavaly.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?