Pusztító kártevő támadja a magyar diót: szinte lehetetlen védekezni ellene

Pusztító kártevő támadja a magyar diót: szinte lehetetlen védekezni ellene

agrarszektor.hu
Óriási károkat okozhat a dióban a dióburok-fúrólégy, amely jellemzően július derekán jelenik meg, és képes egész ültetvények termését ehetetlenné tenni. A kártevő három-négy éve él meg Magyarországon, Olaszországból utazott ide, védekezni ellene pedig nagyon nehéz, a diófa lombkoronájához ugyanis - ahol a rovar károsít - nem túl egyszerű hozzáférni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dió egyik legnagyobb ellensége, a dióburok-fúrólégy (diógubacslégy) alig 3-4 éve jött Magyarországra Amerikából, Olaszországon keresztül - írja a Teol.hu-ra hivatkozva az Infostart. Általában július derekán kerül elő a fák alatti avarból, ahol báb formájában áttelelt, majd a zöld dióba belepetézett, hogy aztán a megérő dió eleve ehetetlen legyen. Védekezni ellene már csak azért is nehéz, mert a diófa lombkoronájához nem lehet hozzáférni, pedig hosszú távú megoldásra lenne szükség; annál is inkább, mivel az összes gyümölcstermő terület 9,5 százalékán termesztenek diót is, az alma és a meggy után a legnépszerűbb gyümölcs a termesztőknél.

Kevés dió termett tavaly, ennek megfelelően sokba is került kilója. És habár idén talán jobb a helyzet, a dióburok-fúrólégy nem kedvez a termésnek. Hogy idén mennyibe kerül majd a dió, azt idén is az import fogja meghatározni. Egy kiló pucolt dió akár 4-5 ezer forintba is kerülhet novemberben.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 10:03