Bőven tartogat meglepetéseket a következő napok időjárása a gazdák számára

Bőven tartogat meglepetéseket a következő napok időjárása a gazdák számára

agrarszektor.hu
Az előttünk álló hét első felében időjárás szempontjából szinte zavartalanul lehet haladni a betakarítási munkálatokkal. Csütörtöktől várhatóan változékonyabbra fordul az idő, és elszórtan már záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Az aratásra nem hiányzik az eső, de a Dunántúlon már többfelé nagyon száraz a talaj, szomjaznak a nyári kultúrák és várják az esőt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt héten két csapadékhullám vonult át az országon: a hétfőn este érkezett hidegfront már kedd délelőtt el is hagyta az országot, a következő pedig szombaton napközben érte el hazánkat - írja a met.hu. A két frontrendszer összességében többnyire 2 és 30 mm közötti csapadékot okozott, nagy különbségek alakultak ki az országrészek között. A legtöbb ezúttal is északkeleten esett, míg a Dunántúl északi, valamint a Duna-Tisza közének déli részén alig valami. Amíg az elmúlt 30 nap csapadékösszege keleten bőven meghaladja a sokéves átlagot, többfelé még annak dupláját is, addig a Dunántúlon helyenként 20-30 mm a hiány. A 90 napos csapadékösszeg átlagtól vett eltérését mutató ábrán még szembeötlőbb a hatalmas különbség a keleti és nyugati országrész között, a legnagyobb hiány Baranyában és a Kisalföldön van. Ebből adódóan a talajok nedvességtartalma is nagy eltéréseket mutat az ország egyes részei között. Keleten a felső fél-egy méteres réteg jó vízellátottságú, többfelé telített. Azonban a Dunántúlon foltokban már a kritikusnak mondható határt, a 40%-ot sem éri el a növények számára hasznosítható nedvességtartalom. 

Forrás: MTI/Varga György

A szántókon javában zajlik az aratás. A betakarításra, a kedvező szemnedvességhez száraz és meleg időjárás lenne az ideális. A kapás növények közül a napraforgó egyre többfelé virágzik. A kukorica magassága Miskolc környékén, ahol június eleje-közepe óta kedvezőek a csapadékviszonyok, helyenként a két és fél métert is meghaladja, a szárakon pedig dupla csövek sorjáznak. Vannak gyengébben fejlett táblák is, ahol még nem kezdődött el a címerhányás fenológiai fázisa. A Dunántúlon, főleg a Kisalföldön, a Balaton térségében, Baranyában és Tolnában, valamint a Duna-Tisza közének nyugati, délnyugati részén nem ilyen kedvező a kép, arrafelé kiadós csapadékra lenne szükség a tavaszi vetések optimális fejlődéséhez.

Az előttünk álló héten mérsékleten meleg időre számíthatunk, a kánikula nem tér vissza. A hőmérséklet csúcsértéke többnyire 22-27, míg szerdán átmenetileg 25-30 fok között valószínű. Csütörtökön egy hidegörvény érkezik hazánk fölé elszórt záporokkal, zivatarokkal, melyek egészen vasárnapig kialakulhatnak majd. Összességében területi átlagban 5-10 mm alatt marad a csapadékösszeg a héten, bár nagy területi különbségek lehetnek majd a záporos csapadék miatt. Sokfelé csak alig pár csepp hullhat, míg helyenként komolyabb mennyiség is eshet. A talajok vízkészlete összességében csökkenni fog ebben az időszakban. Tartós, komolyabb szél pénteken és szombaton a Dunántúlon, majd vasárnap már keleten is várható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29