Szomorú előrejelzés: kiadós esőnek nyoma sincs a következő napokban

Szomorú előrejelzés: kiadós esőnek nyoma sincs a következő napokban

agrarszektor.hu
Bár a múlt hét időjárása kimondottan csapadékosnak számított a megelőző héthez képest, ezek az esők csak kevés helyen enyhítették számottevően a tavaszi szárazságot az országban. Sajnos az előrejelzésekben sincs nyoma annak a kiadós csapadéknak, amire most májusban igen nagy szüksége lenne mind az őszi, mind a tavaszi vetésű szántóföldi növényeinknek. Hazánk nagy részén száraz, kora nyáriasan meleg időre van kilátás a következő napokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mögöttünk álló hét időjárását nagyrészt egy hullámzó frontrendszer határozta meg, amely igen változékony időt hozott térségünkbe - írja a met.hu. Többször, többfelé esett kis mennyiségű csapadék, majd a hét legvégén, vasárnap, a Szentgotthárd, Dunaújváros, Szolnok, Debrecen képzeletbeli vonal tágabb környezetében 5 és 13 mm közötti mennyiség hullott, ami ezen a száraz tavaszon már számottevő értéknek számít. Az északi országrészben ekkor is csak 0-3 mm, délen pedig jellemzően 1 mm alatti mennyiség esett. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege így az ország nagy részén 5 és 10 mm között alakult, bár Győr térségében és az Alföld déli, délkeleti részén ezúttal is nagyon kevés esett.

Ez a kis eső átnedvesítette a talajok felszín közeli részét, ami sokat jelentett a tavaszi vetésű növények számára, bár ahol csak kevés, vagy egyáltalán nem esett, ott a felső 20 cm nedvességtartalma továbbra sem éri el a növények számára hasznosítható víztartalom 30%-át. A felső 50 cm-en is javult valamelyest a helyzet az ország középső kelet-nyugat irányú tengelye mentén, attól északra és délre azonban sokfelé kritikusan száraz a talaj. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága az őszi-téli csapadék miatt még jónak mondható, bár ez is folyamatosan veszít nedvességtartalmából.

Szántóföldi növényeink közül az őszi árpa egyre többfelé virágzik, a búza zászlósleveles fenológiai fázisban, a repce pedig már elvirágzóban van. A kapás növények közül a kukorica 1-3 leveles, a napraforgó többfelé már 2-4 leveles állapotú. Az állományok állapotát nagyban befolyásolja az elmúlt időszak csapadékmennyisége és a talajok vízgazdálkodó képessége. A rosszabb minőségű talajokon, ahol ráadásul kevesebb is esett, vontatottan fejlődnek a friss kelések, a kalászosok levélzete sárgul, és a repce is kevés oldalhajtással, hamar elvirágzott. A kukorica a jelenlegi száraz időben mélyebb gyökeret növesztve keresi a nedvességet a talajban, és ez a hosszú gyökérzet egy nyári aszályos időszak során még jól jöhet. A gyümölcsfák és a szőlő kevésbé sínylik meg a szárazságot. Virágzik az akác, a korai cseresznyén pedig már piroslik a gyümölcs. 

Az előttünk álló héten a legtöbb helyen jellemzően napos, száraz időre van kilátás, a hét első felében a déli, délnyugati országrészben várható több felhő, és van esély némi csapadékra is. Bár több időjárási front is átvonul fölöttünk, a jelenlegi számítások szerint számottevő eső az ország nagy részén egész héten nem valószínű, így a talajok további száradására lehet számítani. Ezt fokozza a hét közepén illetve vasárnap sokfelé megerősödő szél is. A hőmérséklet a hét eleji 23, 28 fokos maximum értékekről szerdától visszaesik pár fokkal, de a hét második felében is 20 fok körül, illetve kevéssel a fölött alakul majd. A minimum értékekben várható nagyobb visszaesés, hajnalonként 10 fok alá hűl a levegő, de az északi, északkeleti fagyzugokban fagypont körüli értékek is lehetnek pénteken és szombaton.   

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?