Nem árt résen lenni: veszélyes gomba okozhat óriási károkat a napraforgóban

Nem árt résen lenni: veszélyes gomba okozhat óriási károkat a napraforgóban

agrarszektor.hu
A napraforgónak több, nagy gazdasági kárt okozó kórokozója van, melyek közül az egyik a Plasmopara halstedii, a napraforgó peronoszpóra. A napraforgó fejlődésének bármely szakaszában fertőződhet általa.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A csíranövénykorban történő fertőzés a leggyakoribb, mely során a növényke elpusztul és a kelés hiányossá válik - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Ha az inokuláció a kélés idején következik be, a növény internódiumai megrövidülnek és torz leveleket fejleszt. Ha 2-4 leveles állapotban fertőződik, jellemzővé válik a rozettás habitus, rövid internódiummal rendelkező szár és a felfelé néző, meddő tányér. A későbbi, nyolcleveles állapotban történő inokulációra a levélfonákon megjelenő fehér bevonatból következtethetünk. Számos esetben a fertőzés megtörténik, de látható tünet nincs a növényen.

A tünetként jelentkező növénytörpülést a súlyos anyagcserezavarok okozzák. A fertőzéskor a napraforgóban jelentősen megnő, majd visszaesik a klorogénsav tartalma, továbbá erőteljesen csökken a növények auxintartalma. A gomba áttelelő formái az oospórák, amik növényi maradványokon akár évekig is megőrzik életképességüket, továbbá a fertőzés maggal is átvihető. A megfelelő nedvesség hatására az oospórák kicsíráznak, sporangiumtarót fejlesztenek, melyben makrosporangiumok jönnek létre, amiben kialakul a rajzóspóra. A rajzospórák pozitív kemotaxis révén, aktív mozgással keresik fel a csírázó napraforgó gyököcskéjét és sziklevelét, ahol csíratömlőt fejlesztenek. Az epidermiszt áttörve a gomba intercellulárisan növekszik, miközben a sejtekből vizet és tápanyagot von el hausztóriumainak segítségével. Optimális környezeti feltételek mellett erős fruktifikáció lesz megfigyelhető a növény levelének fonáki részén, amelyben a sporangiumtartók és a sporangiumok lesznek megtalálhatóak. Ezek a szél segítségével másodlagos fertőzéseket okoznak a napraforgón.

Hazánkban két új rasszt, a 704-es és a 714-est mutatták ki. A megfelelő időjárási körülmények, a szűk vetésforgó, a hanyag gyomirtás kedvez a megjelenésüknek. Az új hibridek, a nemesítői munkának köszönhetően, ellenállóságot mutatnak az új patotípusok ellen is. A kórokozóval szembeni védekezés során elengedhetetlen az integrált szemlélet, így nem hagyhatjuk figyelmen kívül az ellenálló hibridek termesztését, a megfelelő vetésváltás, a célzott fungicides vetőmagcsávázást, illetve a herbicides kezeléseket sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?